FOTO  MASOVNI PROSVJEDI U SARAJEVU Memić: Doći ćemo do Dženanovih i Davidovih ubojica

Prosvjedi u Sarajevu za Dženana i Davida
Klix

Danas se u Sarajevu, od 13 sati ispred Narodnog pozorišta, održavaju prosvjedi povodom smrti dvojice mladića, Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banje Luke, navodi Klix.

Ovo su čak 20. prosvjedi, koji organizira obitelj Dženana Memića, za kojeg nesumnjivo tvrde da je ubijen 2016. godine. Muriz Memić obratio se danas tisućama građana koji su se danas okupili u centru Sarajeva na prosvjedima 'Pravda za Dženana Memića'.

"Hvala svima što vidim danas BiH ujedinjenu. Malo mi je teško poslije svih ovih događanja, što narod pada u nesvijest, ali sabrat ću se. Uvijek mi je ta hitna u glavi, kada je trebala Dženanu. Svi znate, pet i pol godina koliko se borimo. I evo na šta smo spremni, da dođete iz svih krajeva, da tražimo pravdu na ulici umjesto da to uradi država", rekao je.

"Svi ste došli u pravom smjeru, ali ima jedan autobus koji ide u pogrešnom smjeru. U tom autobusu su tužitelji, policajci, vještaci, doktori. Doći ćemo mi do ubojica. Imamo i snage i pameti", prenosi Klix.

Muriz Memić je zatim pozvao sve građane u mirnu šetnju koja nije bila planirana. Tisuće građana su stale iza njega i krenule prema Trgu BiH. Na današnjim prosvjedima za Dženana Memića i Davida Dragičevića obratio se i odvjetnik obitelji Memić Ifet Feraget, koji je sa govornice poručio da je krajnje vrijeme da u BiH krene vladavina prava.

"Tužitelji i policajci su svjesno kreirali prometnu nesreću u Sarajevu i utapanje u Banjoj Luci kako bi prikrili stvarni zločin. Ako tužitelj zataška ubojstvo vi više ne vjerujete sistemu u kojem on radi. Kad se dogodi ubojstvo ne trebate podnositi krivičnu prijavu, ne treba vam odvjetnik. Ne trbate ništa raditi, država je dužna da provede istragu, ali države nema", poručio je Feraget.

Okupljenima se danas obratila i Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića.

"Želim da pružim podršku Gordani Tadić i želim vjerovati da će ona uraditi nešto i da će pomoći da se ubojice Davida i Dženana zatvore. Da će se svi koji su pomagali da se ubojice sakriju, naći iza rešetaka. Taman to bili Bakir ili Dodik. Gordana imaš moju punu podršku sve do dana dok ne osjetim da si skrenula s puta".

Na skupu za Dženana Memića i Davida Dragićevića obratili su se Enes Malkoč i Amir Agić, roditelji studentica Selma i Edite koje su ubijene u prometnoj nesreći 2016. u Sarajevu. Malkoč je rekao da je to crna godina za obitelji Malkoč, Agić i Memić.

"Hvala što se u ste došli u ovolikom broju. Svi trebamo podržati obitelji Dragičević i Memić", naveo je on. Agić je rekao da borba na ulici nije dostojna čovjeka.

"Cilj je da sva djeca u BiH budu sigurna. Molim vas da podržite obitelj Memić i da skinemo neljude koji su na funkcijama i koji nam uništavaju našu lijepu državu", zaključio je Agić, prenosi Klix. Arijana Memić, sestra stradalog Dženana Memića, je tijekom današnjih prosvjeda u Sarajevu istaknula da su prosvjedi "pobjeda oca nad korumpiranim ocem".

"Brinuli smo se da li će biti odziv kakav očekujemo. Onda mi je moja Azra rekla da će biti sve dobro. Sada gledam masu, masu koja nosi istinu i koja je krenula po pravdu. Ovo je 20. put da na ulici tražimo pravdu i 20. put smo izašli", napomenula je.

"Na našem slučaju su radile sve pravosudne institucije. Svi su oni imali priliku, barem jednu, da rade po zakonu, časno i pošteno. Ništa drugo im nismo tražili. Mnogi su od njih te prilike prokockali. Imali smo druge ciljeve. Rekli smo im: Možete kako hoćete, ali nećete dokle želite", istaknula je.

Na ovim prosvjedima su se obratili Amina Hodžić-Smajlović, majka Nadin Smajlović čiji roditelji tvrde da joj je uskraćeno liječenje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Enes Malkoč i Amir Agić čije su kćerke Selma i Edita stradale u prometnoj nesreći u Sarajevu 2016. i Suzana Radanović, majka stradalog mladića Davida Dragičevića.

Muriz Memić je na kraju današnjih prosvjeda kojima je prisustvovalo nekoliko tisuća građana u centru Sarajeva pročitao zahtjeve.

Zahtjevi su:

- otvaranje istrage u Tužiteljstvu BiH za ubojstvo Dženana Memića i Davida Dragičevića u što kraćem roku;
- prijem na sastanak kod predsjednika Ustavnog suda BiH i predsjednika VSTV-a u roku od sedam dana;
- prijem kod glavnog federalnog tužitelja u roku od sedam dana;
- suspenzija i procesuiranje Sabine Sarajlije s pozicije glavne tužiteljice Tužiteljstva SŽ u roku od 30 dana i Dalibora Vreće, tužitelja Okružnog tužiteljstva u Banjoj Luci;
- suspenzija i procesuiranje Dalide Burzić s pozicije sutkinje Suda BiH u roku od mjesec dana.