MASOVNA EUTANAZIJA Broj uspavanih svinja u Republici Srpskoj premašit će 7500 komada

svinje ,afrička svinjska kuga,Bijeljina
Glas Srpske

Zbog afričke svinjske kuge u Republici Srpskoj dosad je eutanazirano više od 6.800 ovih životinja. Taj broj trebao bi u sljedeća 24 sata premašiti 7.500, jer se trenutno čiste velike farme u Bijeljini, piše Glas Srpske.

Takve ogromne brojke znače da je već nanesena šteta od zaraze u iznosu većem od 2,5 milijuna KM, a procjene nadležnih ukazuju da će doseći iznos iznad tri miljuna KM.

Od sutra (petak) počinju se izdavati prva rješenja proizvođačima o nadoknadi štete u njihovim oborima, a isplata će početi od ponedjeljka. To je potvrdio Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koji je danas zajedno s predstavnicima ministarstva i članovima Republičke uprave Civilne zaštite posjetio Bijeljinu i tom prilikom razgovarao s gradonačelnikom Ljubišom Petrovićem i uzgajivačima.

Nakon brojnih peripetija između lokalne vlasti u Bijeljini i Vlade RS, novinarima je potvrđeno da je konačno postignut dogovor o otkupnim cijenama za svinje.

Prema tom dogovoru, otkup krmače će koštati 1.000 KM, tovljenik težine od 80-130 kg bit će otkupljen po jediničnoj cijeni od 4,20 KM po kilogramu, što je okvirno oko 500 KM.

Za prasad težine do 30 kg, cijena po kilogramu bit će 6,50 KM.

Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, smatra da su ove cijene zadovoljavajuće, ali naglašava važnost transparentnosti postupka kako bi mali proizvođači bili uključeni u otkup.

Petrović traži da cijela država, a ne samo Bijeljina i Republika Srpska, sudjeluje u obeštećenju, jer tri milijuna KM koje je Vlada Srpske osigurala nisu dovoljna za nadoknadu štete. On također inzistira na izmjeni Pravilnika na razini Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kako bi se jasno definirali postupci vezani uz prodaju i klanje životinja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Savo Minić, ističe da je Vlada dosad osigurala tri milijuna KM za ovu svrhu, kao i dodatna dva milijuna KM za Pravilnik o klanju zdravih životinja. Novi Pravilnik predviđa klanje zdravih životinja uz uzorkovanje od 100%, što je praksa koju nijedna zemlja u regiji ne primjenjuje.

Također, Civilna zaštita provodi sve potrebne mjere na sanaciji štete, uključujući eutanaziju životinja, sahranjivanje, dezinfekciju i sanaciju terena. Planiraju osigurati sredstva za dezinfekciju poljoprivrednih domaćinstava kako bi to mogli obavljati sami.

Prvi slučaj afričke svinjske kuge u Bijeljini je zabilježen 22. lipnja, prema izvještaju Nezavisnih.