MASLINOVO ULJE U malu Hercegovinu stigla četiri zlata iz New Yorka

Masline Granić
Privatni album

Hercegovačka maslinova ulja ostvarila su odličan uspjeh na najprestižnijem svjetskom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku, NYIOOC 2023

Među 1100 prijavljenih uzoraka iz 28 zemalja svijeta, njih četiri iz Hercegovine osvojila su zlato. Obitelj Škegro iz Ljubuškog i njihovo extra djevičansko ulje "Krš" osvojila je svoju šestu zlatnu medalju. Zlato je stiglo i u Kruševo, a sa svojim extra djevičanskim uljem proizvedenim od sorti; istarske bjelice, oblice, leccina i pendolina, osvojio ga je Slavko Čule s uljem "Mandino" Ovaj hercegovački maslinar u svojoj kolekciji ima i srebro koje je još ranije osvojio na ovom prestižnom natjecanje. Najsjajnija medalja otišla je i u Gabelu, a osvojio ju je Marko Krvavac sa svojim uljem "Dante Olive Oil".

Uzorak svog maslinovog ulja u New York su poslala i braća Bruno i Slaven Granić iz Ljubuškog, točnije iz Teskere. Riječ je ulju "Granić", sorte Istarska bjelica. Medalja za ovu vrijednu braću šlag je na tortu svih priznanja kojih su dobili u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Masline Granić

"Ovo je prvi put da smo uzorak svog ulja poslali na ovo natjecanje. Izuzetno smo sretni i zadovoljni osvojenom nagradom, iako smo takav rezultat i očekivali. Nagrada je samo potvrda rezultata s lokalnih natjecanja", kaže za Hercegovina.info Slaven Granić.

U malu Hercegovinu stižu čak četiri zlata. Pitamo ga koja je tajna hercegovačkih maslinovih ulja.

"Nema nikakve tajne. Kvalitetna i čista zemlja, voda te puno rada i ljubavi prema maslinarstvu. Jako bitno je i da smo rubno područje uzgoja. Struka je potvrdila da takva područja daju najkvalitetnija ulja puna polifenola koja imaju ljekovita svojstva na ljudsko zdravlje. Naše ulje je imalo 1010 mg polifenola/kg ulja iako je granica za ljekovita svojstva 250 mg/ kg ulja, što znači četiri puta više. Analiza je rađena na sveučilištu u Ateni", kaže nam.

Maslinova ulja iz Istre i Dalmacije odavno su na dobrom glasu. No, u posljednje vrijeme i hercegovačka im mogu odlično "stati uz bok", pa i parirati.

Masline Granić

"Ulja su podjednake kvalitete jer su i područja uzgoja slična. Osnovni uvjet za kvalitetno ulje je optimalno vrijeme berbe i prerade te način čuvanja. Hercegovačka ulja na svim natjecanjima u pravilu dobivaju zlatne medalje", objašnjava Granić.

Njihov maslinik u Staroj Teskeri zasađen je još 2011. godine. 

Masline Granić

"Prostire na 2,5 hektara gdje imamo 615 stabala masline. Prvi dio nasada je posađen 2011 godine a drugi dio 2016 godine. Imamo 5 sorti maslina, najviše je oblice. Zatim imamo istarsku bjelicu, leccino, ascolana i levantinka. Maslinik je u sustavu navodnjavanja kap po kap", ističe.

Za berbu se uvijek ima tko pobrinuti kaže.

"Radna snaga nam je potrebna samo u vrijeme berbe i to uglavnom budu naši prijatelji", govori.

Masline Granić

Zanimalo nas je i može li se u Hercegovini živjeti od maslinarstva u ova neizvjesna vremena, naročito po poljoprivredne proizvođače.

"Može, samo treba dosta vremena dok stabla dođu na rod. Potrebno je 7 godina do malo boljeg uroda. Da bi se živjelo od maslinarstva potreban je i veći broj stabala, barem 500, a poželjno i više. Prodaja ulja neće biti problem jer ne proizvodimo niti blizu potreba našeg tržišta".

Hercegovina, regija prvenstveno vinogradarstva mogla bi se okarakterizirati i postati prava regija maslinarstva.

Masline Granić

"Apsolutno sam siguran u to. Kada imate vrhunski proizvod cijeli svijet je vaše tržište. Hercegovačka ulja su našla put do Europe i Amerike kao i vina" , zaključio je za naš portal hercegovački maslinar Slaven Granić.

Da Hercegovina sve više postaje zemlja maslinarstva potvrdio je u nedavnom razgovoru za Hercegovina.info predsjednik Udruge Hercegovački plodovi Mediterana Zoran Raič. On je istaknuo kako se unatoč brojnim problemima poljoprivreda razvija,  a naročito kada je u pitanju maslinarstvo, te kako su brojni novi zasadi masline koja prednjači. U tome je svoj obol i dala spomenuta Udruga čiji su predstavnici obilazili sajmove maslinarstva, posebno u Hrvatskoj, točnije u Istri i prenosili neke dobre prakse prema Hercegovini, ali u istu dovodili stručnjake iz Istre i cijele Hrvatske. Kako je krenulo, možda su učenici na dobrom putu da nadmaše svoje učitelje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.