Martin Raguž: Dogovor o odluci 'Sejdić Finci' do srijede

Martin Raguž, BIH, Martin Raguž, Hrvatski narodni sabor, HDZ 1990, Martin Raguž, HDZ 1990, BIH, Sejdić i Finci, Martin Raguž, Sejdić i Finci, BIH, Martin Raguž, HDZ 1990, Martin Raguž, HDZ BiH, HDZ 1990, HDZ 1990, Martin Raguž, Martin Raguž, bolnica, Christian Schwarz-Schilling, Martin Raguž, Martin Raguž, platforma, BIH, Martin Raguž
Raguž je najavio da bi večeras ili sutra ujutro u Mostaru trebali biti održani odvojeni sastanci dva HDZ-a sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom o ovoj temi.

On je dodao da je to samo jedan u nizu sastanaka koji predstavnici EU održavaju sa strankama u BiH.

Lideri iz FBiH su po povratku iz Bruxellesa naveli da je povjerenik za proširenje Štefan Fule obećao ponuditi prijedlog rješenja, ali su iz Europske komisije poručili da domaće snage moraju same doći do rješenja.

Nažalost, od 10. do 20. Listopada nismo se pomjerili ni koraka naprijed u rješenju implementacije presude u predmetu „Sejdić i Finci", kazao je danas u Sarajevu predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci.

''Danas će i ministri Europske unije u Luksemburgu donijeti poseban zaključak o tome, znači nema izgleda ni da se donese dopuna onog izvještaja Komisije o napretku BiH.

Došli smo u jedno jako teško stanje, a siguran sam da se za to najmanje mogu kriviti Sejdić i Finci'', kazao je Finci novinarima nakon sjednice Vijeća nacionalnih manjina BiH na kojoj je razgovarano o implementaciji presude Europskog suda za ljudska prava.

Po njegovim riječima, očito je da bh. politički lideri nemaju ideje kako riješiti ovaj problem.

''Očito je da taj „vrući krumpir" Europa ne želi uzeti u svoje ruke, jer ne želi biti optužena da nam je opet nešto nametnula i ne vidim drugog rješenja nego kompromise između naših lidera'', kazao je Finci.

On je podsjetio da je Vijeće nacionalnih manjina svojevremeno poslalo svoje prijedloge na koji način riješiti ovaj problem.

''Ali smo dobili odgovor da nismo nadležni da dajemo ustavne amandmane i na taj način smo de facto odbijeni'', kazao je Finci.

Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Tihomir Knežiček je rekao novinarima da Vijeće nacionalnih manjina ne može ništa uraditi kada je u pitanju implementacije presude „Sejdić-Finci".

''Vijeće je savjetodavno tijelo Parlamentarne skupštine BiH koje ima vrlo ograničen mandat, tako da faktički samo može dati svoje razmišljanje, svoje mišljenje, a što se tiče same presude apsolutno ništa ne može konkretno uraditi'', kazao je Knežiček.

Član Vijeća nacionalnih manjina Nedžad Jusić je kazao da želi pozvati Europsku komisiju i predstavnike iz Europske komisije da čuju i glas predstavnika nacionalnih manjina i „da oni sudjeluju u davanju određenih prijedloga za implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava".

Vijeće nacionalnih manjina je na današnjoj sjednici prihvatilo Prijedloga poslovnika o radu Vijeća u skladu s važećom Odlukom o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina BiH, kao i Prijedlog Radnog plana Vijeća nacionalnih manjina BiH za 2013. i 2014. godine.

Na današnjoj sjednici razgovarano je i o tome da se pokrene inicijativa da se omogući Vijeću nacionalnih manjina da bude predlagač zakona koji se tiču pripadnika nacionalnih manjina.