Marina Pendeš u Rimu na sastanku Inicijative ministara obrane zemalja JIE

pendes

... Incijative ministara obrane zemalja jugoistočne Europe (SEDM) koji se održava u Rimu, Republika Italija.

Osim Bosne i Hercegovine, na sastanku su sudjelovale zemlje punopravne članice SEDM-a, zemlje promatrači te međunarodne organizacije, priopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U sastavu delegacije MO i OS BiH, pored ministrice Pendeš, sastanku su prisustvovali zapovjednik Operativnog zapovjedništva OS BiH general major Dragan Vuković, pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i ambasadorica BiH u R. Italiji Željana Zovko.

Čestitajući 20. godišnjicu SEDM-a i zahvalivši na izvrsnoj organizaciji zemlji domaćinu Republici Italiji i zemlji koja predsjedava SEDM-om u zadnje dvije godine Republici Turskoj, ministrica Pendeš je u svom govoru istaknula da je sveobuhvatni regionalni pristup sigurnosnim pitanjima najbolje sredstvo za rješavanje mnogih sigurnosnih izazova i prijetnji u cilju izgradnje sigurnog i stabilnog regije.

Navela je da postoji dosta prostora za regionalnu suradnju i zajedničke aktivnosti koje mogu povećati napore u području podrške civilnom društvu.

- SEDM inicijativa sa stanovišta Bosne i Hercegovine je jedna od najznačajnijih regionalnih inicijativa koja je usmjerena na unapređenje sigurnosti, stabilnosti i boljeg međusobnog razumijevanja u jugoistočnoj Europi - kazala je ministrica Pendeš.

Izrazila je uvjerenje da će zemlje jugoistočne Europe i dalje raditi na izazovima, zahtjevima i ciljevima politike koje se odnose na nove asimetrične prijetnje.

Pendeš se u svome govoru osvrnula i na polje regionalne suradnje koje uključuje razmjenu iskustva, znanja i stručnosti, kao i zajedničku obuku i operacije.

Posebno je istaknula sudjelovanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u operacijama podrške miru koje, kako je kazala, "može imati regionalni pečat u bliskoj budućnosti, bilo kroz angažman SEEBRIG elemenata ili putem drugih regionalnih aranžmana", kao i angažman Oružanih snaga BiH u IR Afganistan i sudjelovanje države Bosne i Hercegovine u međunarodnoj koaliciji u borbi protiv terorizma.

Na kraju sastanka ministrica Pendeš je istakla podršku radnim grupama vezanim za strateški pregled i reviziju Sporazuma o Multinacionalnim mirovnim snagama jugoistočne Europe (MPFSEE).

SEDM inicijativa pokrenuta je na sastanku ministara obrane u Tirani, u ožujku 1996. godine, a njen osnovni cilj je unapređivanje razumijevanja i intenziviranje političko-vojne suradnje, kao i jačanja sigurnosti u jugoistočnoj Europi, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.