MARIN BAGO Dvije plaće ne mogu pokriti prosječnu košaru

rad nedjeljom, namirnice, Potrošačka košara, plač, plaće

Potrošačka košara u Bosni i Hercegovini za studeni je iznosila 1.973 marke, a prosječna plaća u kolovozu bila je 919 maraka.

Što znači da četveročlana obitelj  samo za hranu svakog dana treba skoro 30 maraka.

Voće luksuz

Sve skuplji život u Bosni i Hercegovini tjera građane da sve više izdvajaju na osnovne životne namirnice, usluge, odjeću, električnu energiju, kućanske uređaje.

Gledajući kako je minimalna plaća u FBiH mizernih 409 KM imamo jako loš životni standard. Podatci pokazuju kako radnik prosječno u mjesec dana odradi 168 sati, znači da mu je satnica 2,43 KM.

Kada usporedimo ovaj iznos s prosječnim cijenama namirnica Agencije za statistiku BiH, dođemo do podatka kako za sat rada radnik na minimalcu ne može kupiti kilogram riže (3 KM), svježe piletine (4,5 KM), kilogram graha, pastu za zube (3 KM).

Dnevnica radnika na minimalcu, ako radi osam sati, iznosi oko 20 maraka. To znači da cijeli dan radi za kilogram maslaca (22,5 KM), dječije pelene (20,46 KM), 1,5 kilograma junetine (13 KM kilogram).

Građani kažu kako teško mogu kupiti išta osim osnovnih stvari za kuću, a za one s dvoje ili više djece čak i odjeća i kozmetika postaju nemoguća misija. Mnogim građanima luksuz je kupovina voća, prenosi Avaz. 

Živjeti od rada

Marin Bago, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača iz Mostara, kaže da su ovi podaci porazni i poražavajući i za radnika i za društvo.

"Čovjek mora živjeti od rada i plaće. A dvije plaće ne mogu pokriti prosječnu košaru. Dakle, ne može se živjeti od rada. Ne možemo reći da je život u BiH potcijenjen, jer ima solidnih plaća od kojih se može lijepo živjeti. Pitanje je zašto su jedne plaće toliko mizerne, a druge toliko enormne. To nema veze s ekonomijom, to je čista politika", rekao je Bago.

Zastupnicima prosječne plaće

Ako jedan poslanik u parlamentu može zaraditi i do šest tisuća maraka, kako je rekao Bago, jasno je u čemu je problem.

"Kada bi poslanicima dali prosječnu plaću, vidjeli bi tko radi za pare, a tko za narod. Onaj tko se buni, zna se zašto je tu. Pa samo za jednu sjednicu dobiju više novca nego što netko za mjesec zaradi, to nigdje nema. To nije prirodno", dodao je Bago.