Maratonci napokon trče posljednji krug

Možda je to slučajnim promatračima čudno, ali njegovo miješanje u unutarnje stvari jedne političke stranke ima puno veće značenje. Profesor koji se nije dospio dočepati mandata presjedatelja vijeća ministara BiH kao kandidat Zlatka Lagumdžije i njegove komunističko bošnjačke partije i sada igra na kartu neke nove platforme u kojoj će igru trojanskog konja Hrvatima u BiH odigrati Martin Raguž.

Piše: Mali od kužine/HERCEGOVINA.info

Gospodin Raguž do sada nije konkretno odgovorio ni na jedno pitanje koje se tiče neke buduće platforme i tu se otvara prostor navedenom profesoru i sličnima da se konačno „uhljebe" na nekoj od funkcija na državnoj ili federalnoj razini. Naravno da se takav položaj mora nečim i zaslužiti, pa sukladno tome profesor na sva usta hvali Martina koji je po njemu pravo osvježenje na političkoj sceni.

Da bi se dodvorio Martinu, a samim time i njegovim mentorima iz međunarodne zajednice profesor u maniri starog partijaša mora u okruženju pronaći unutarnje i vanjske neprijatelje. „Vrag nikada ne spava" i - „Živimo kao da će sto godina biti mir, a spremajmo se kao da će sutra izbiti rat", teze su kojima su komunisti plašili narod u ex državi 45 godina. Sukladno tome i načelima svoje partije ili svojih partija profesor iza svakog kamena vidi Čovića koji mu je valjda trn u oku, ali i ozbiljna prijetnja putu ka svojim ciljevima. Tako se i ovaj puta u sve umiješao Čović koji je na sve načine htio onemogućiti jadnog Martina da dođe do čela stranke.

Tako je po profesoru Čović kandidirao protivnika Martinu njegovog prezimenjaka Slavena da unaprijed izgubi izbore. Pri tome mladog čovjeka i političara je nazvao junošom. Junoša je priplodni bik, a u urbanim sredinama i izraz za čovjeka koji je u punoj snazi. U politici se taj izraz do sada nije koristio, ali će vjerojatno i on naći svoje mjesto pod suncem s obzirom da ga je izmislio cijenjeni profesor . Ne treba se iznenaditi ni ako na mostarskim ulicama postane cool i in govriti „Ta će junoša".

Kukić je u pravu jedino kada je napisao da Slaven nije imao teoriskih šansi postati predsjednikom HDZ-a 1990. Za to su se pobrinuli ljudi čija kodna imena i nadimke još nismo čuli. Mostarom danima kruži anegdota koja glasi: Ne maši novinama iz njih će ispasti Martin Raguž. Slaven Raguž je dostojanstveno ušao u borbu i iz nje još dostojanstvenije izašao kao poraženi, ali i ne kao gubitnik. Kako na mladima svijet ostaje Slavenovo vrijeme tek dolazi. Vrijeme je najbolji saveznik prosperiteta i vladavine prava jer će pregaziti današnje demagoge i partijske drugove. Priplodni bik će još dugo imati svoje mjesto pod suncem, dok onaj isluženi ide pravac u klaonicu, a u sadašnjoj vlasti ima onih koji itekako znaju što i kako sa starim mesom.