"MANJI DIO POŠILJKE" Rekordna količina kokaina slučajno zalutala u BiH?

kokain,krijumčarenje,droga,Doboj
MUP RS

Pošiljka od 73 kilograma vrlo kvalitetnog kokaina, koja je u kolovozu otkrivena u jednoj tvrtki u Doboju, najvjerojatnije je slučajno zalutala u BiH. 

Prema saznanjima Srpske.info, ovo je samo dio kokaina koji je iz Kolumbije transportiran u Belgiju.

Izvor Srpskainfo ističe da je policija u Belgiji imala informacije o ovom transportu i da su ga presreli u luci Vasland, gdje je policija zaplijenila čak 734 kilograma kokaina, koji je bio sakriven u paketima sa šećerom.

"Iako izgleda kao da se radi o filmu, istraga je ipak pokazala da ova droga nije bila namijenjena za BiH, pa zbog toga ntiko nije uhićen. Nakon što su radnici iz Doboja prijavili policiji da su u paketima sa šećerom pronašli kokain pokrenuta je vrlo ozbiljna istraga", kaže njihov sugovornik.

Nakon što je kokain stigao u Belgiju, dileri koji su naručili, nisu ga uspjeli istovariti, jer je policija imala informacije što prevoze. Zbog toga je više osoba uhićeno u Belgiji.

Belgijski mediji su objavili da su 734 kilograma kokaina zaplijenili policajci i carinici iz Antwerpena. Oni su pregledali kontejnere u kojima je iz Kolumbije stigao šećer i pronašli drogu.

"Radilo se o ogromnoj količina šećera. U tim kontejnerima je bilo više od 50 tona šećera. Tom prilikom su pronašli spomenutu količinu kokaina i vjerojatno su mislili da je to sav kokain. Nakon toga, carinici su pustili šećer da ide prema kupcima koji su ga naručili", kaže sugovornik Srpskainfo.

Propust

Tako je šećer na paletama stigao u BiH, odnosno u Doboj, i radnici su na paletama pronašli spomenuti kokain.

Paketi sa šećerom su u BiH stigli 2. kolovoza, a za sada još nije utvrđeno kako se točno dogodio ovaj propust carinicima i policiji u Belgiji.

kokain,krijumčarenje,droga,Doboj

FOTO: Srpska.info

U ovom predmetu bit će nastavljena dalja istraga kako bi se utvrdilo je li ovdje radi o slučajnom propustu ili je neko namjerno pustio da kokain iz Belgije završi u drugim državama.

U Tužiteljstvu BiH nisu odgovorili na pitanja Srpskainfo da li je završena istraga u ovom slučaju, kao ni jesu li utvrdili jesu li neke osobe iz BiH povezane s krijumčarenjem kokaina.

Nastavak istrage

Kako su ranije objavili, pripadnici Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS su 16. kolovoza na području Doboja zaplijenili 73 kilograma kokaina.

Droga je bila sakrivena u pošiljci s drugom naručenom robom koja se uvozila u BiH.

U sklopu istrage u ovom slučaju ostvarena je značajna međunarodna suradnja policijskih i pravosudnih organa.

Iz Tužiteljstva BiH su tada potvrdili i da su, postupajući pod njihovim nadzorom, drogu pronašli pripadnici Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS.

"Radi se o jednoj od najvećih zapljena kokaina u postdaytonskoj BiH, a vrijednost zaplijenjenih narkotika na ilegalnom narko-tržištu iznosi više milijuna eura. Istraga se provodi u suradnji s partnerskim agencijama država Europske unije i Europolom. Tužiteljstvo BiH nastavlja istragu s ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentiranja ovog predmeta organiziranog kriminala", naveli su iz Tužiteljstva.

Vrijednost oduzete droge

Sugovornici Srpskainfo pojašnjavaju da je vrijednost pronađene droge u Doboju veća od 12 milijuna maraka. Prema operativnim podacima, cijena kilograma kokaina, kada se kupuju veće količine, je oko 70.000 maraka, a kada se raskomada, cijena grama se kreće od 100 do 200 maraka. To znači da kilogram kokaina na ulici dobije ukupnu vrijednost od 150.000 do 200.000 KM, a pošto je ovdje riječ o 73 kilograma, iznos na kraju dostiže i više od 12 milijuna maraka. Ukoliko se kokainu dodaju i prekursori, što dileri često rade kako bi dobili na masi, ova cifra se dodatno uveća.

Ovo, zasigurno, jeste jedna od rekordnih zapljena kokaina u BiH, ali ne i najveća. Podsjetimo, u listopadu 2000. godine iz Paname u BiH su uvezena 164 kilograma čistog kokaina, koji je otkriven u 14 egzotičnih ćupova u Banjoj Luci, a vrijednost mu je u to vrijeme procijenjena na 30 milijuna KM. Za krijumčarenje te droge, osuđen je Slobodan Šolaja, neslužbeni "kralj kokaina" iz Banja Luke, kojeg su neki mediji nazvali i bh. Escobarom. On je prije pet godina preminuo i sahranjen je u Banja Luci.