'MANJI' DIO OD 24.000 KG Biste li vi pojeli Marušićev krumpir, on kaže da mu je većim dijelom uredan?

krumpir

Tvrtka Nike Marušića oglasila se danas o krumpiru baršunasto obasutom kadmijem, kojeg mu je Hrvatska odbila, jer nije u skladu s europskim propisima. 

Kada je u pitanju vraćanje pošiljke Marinadina krompira iz Hrvatske, iz Agencije za sigurnost hrane BiH jučer su nam potvrdili da je sporno 24.850 kilograma krumpira tvrtke Marinada, a da je navedena pošiljka trenutačno predmet postupanja mjerodavnih inspekcijskih tijela.

krumpir

"Povodom informacija koje su proteklih dana u većem broju medija objavljene, da je fitosanitarna služba Republike Hrvatske prošlog tjedna vratila pošiljku bioorganskog krumpira koji je sadržavao povećan udio kadmija, želimo informirati javnost da su informacije u najvećem dijelu nepotpune i netočne", priopćeno je iz poduzeća Marinada d.o.o. Mostar. To praktično znači da Marušić nepotpunim i netočnim naziva službene podatke Agencije za sigurnost hrane. Kome ćemo vjerovati znamo. 

Kako navode iz Marinade 'najveći dio krumpira koji je izvezen u Hrvatsku u potpunosti je ispravan i pogodan za konzumaciju te sukladno tome nije niti će biti vraćen u Bosnu i Hercegovinu".

"Želimo istaknuti da se krumpir za potrebe EU tržišta proizvodi unutar principa ekološke poljoprivrede, što je potvrđeno BIO organskim certifikatima izdanim od ovlaštenih EU institucija registriranih u BiH i u EU bez kojih se ne bi ni mogao izvesti u EU. Budući da je ekološka tehnologija proizvodnje konstantno praćena od strane ovlaštenih institucija za organsku proizvodnju, utvrđeno je da mineralna, poglavito fosfatna gnojiva koja u svom sastavu mogu sadržavati određeni udio kadmija, nisu upotrebljavana te smo temeljem toga dobili BIO certifikat. Također, neposredno pred izvoz izvršene su organske kontrole koje su potvrdile da su proizvodi dozvoljeni za plasman na tržište", naglasili su iz poduzeća Marinada d.o.o. Mostar.

Navode kako u BiH, ali i u Hrvatskoj nema razloga za brigu, a još manje za 'neutemeljene napade za našu tvrtku nema jer sporna manja pošiljka uopće nije stavljena u promet'. Tvrde kako to zapravo radi najveću štetu poljoprivrednicima i izvozu poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

"Sukladno navedenom najveća količina isporučenog krumpira odgovara zahtjevima i Uredbama o najvećim dopuštenim količinama pesticida, metala i nemetala te kao takva ne predstavlja opasnost za konzumaciju, niti mogu ugroziti zdravlje građana kojima će se uskoro naći na trpezama. Mi u Marinada d.o.o. Mostar i pored svih teškoća, kao i zlonamjernih podmetanja i opstrukcija, na koje nailazimo u našim nastojanjima da promoviramo i izvozimo poljoprivredne proizvode iz Bosne i Hercegovine, nastavljamo raditi kao i do sad uspješno i kvalitetno, ali prvenstveno skrbeći o interesima i zdravlju svih naših korisnika, kooperanata, partnera kao i svih ostalih građana", priopćili su iz poduzeća Marinada d.o.o. Mostar.  

O tovarenju naših, proračunskih sredstava tvrtki Marinada pisali smo jučer.