Manjak u MIO riješit ćemo novim zapošljavanjem

fadil novalic
- Istina, u ovom trenutku aranžman sa MMF-om zavisi od rješavanja otvorenih pitanja u bankarskom sistemu Republike Srpske, ali se nadam da će i ta prepreka biti ubrzo prevaziđena - izjavio je Novalić.

Odgovarajući na aktualna pitanja u vezi s radom Vlade FBiH, koja je nedavno obilježila godinu mandata, Novalić je kazao da je sastav izvršne vlasti na čijem je on čelu izuzetno predano radio, "ali značajan dio ovog perioda bio je obilježen izostankom parlamentarne većine".

- U periodu donošenja nekih od najznačajnijih zakona, Vlada je radila u nepotpunom sastavu. Međutim, uspjeli smo realizirati većinu planiranih aktivnosti i time smo zadovoljni, ali ostaje još posla pred nama - rekao je Novalić.

Navodi da je formiranje nove parlamentarne većine za Vladu Federacije BiH bilo izuzetno značajno prvenstveno radi ubrzanja rada, odnosno usvajanja zakona koje Vlada upućuje u parlamentarnu proceduru, a dio su Reformske agende i kao takvi važni stubovi ekonomske reforme, prenosi Fena.

Jedno od pitanja bilo je i to kada će doći do stabilizacije mirovinskog sistema.

- Prošle godine potpisali smo sporazum s umirovljenicima i to je jedna od najznačajnijih mjera koja je temelj za sve reforme koje nam dolaze u okviru reforme MIO sistema. Međutim, krajem prosinca bilježimo priljev od 15.000 novih umirovljenika. Raniji odlazak u mirovinu omogućio je postojeći zakon. U skladu s tim priljevom došlo je do kašnjenja isplata mirovina u siječnju i veljači, ali već od ožujka se situacija stabilizira. Moram naglasiti da ćemo užurbano nastaviti sa zapošljavanjem i investicijama, jer će novi priljev umirovljenika, iz prosinca 2015. godine, kreirati novi deficit MIO u iznosu od šest milijuna KM mjesečno - rekao je premijer Novalić za "Avaz".

Foto: FENA