MANDIĆ Narednih dana očekuje se rast oboljelih, od presudne važnosti kako ćemo se postaviti

Vjekoslav Mandić
Almir Razić / FENA

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić jedan je od rijetkih koji je na vrijeme prepoznao opasnost od koronavirusa, te odaslao naredbe da se prekine nastava, što se u nekim županijama isprva neozbiljno shvaćalo, pa čak i odlagalo za sutra.

Mandića smo pitali za komentar vezano za situaciju u mostarskoj bolnici.

„Pratimo sve događaje vezane oko mostarske bolnice. Vjerujemo cjelokupnom timu koji brine o pacijentima, a ujedno ulaže napore za bržu uspostavu rada svih klinika u kojim su zaražene osobe boravile ili na bilo koji način došle u doticaj", istaknuo je on.

Istaknuo je da, kao i u drugim zemljema, u danima koji su pred nama možemo očekivati daljnji rast broja oboljelih od COVID-19 na području Federacije BiH i da samo odgovornim i racionalnim ponašanjem i zajedništvom možemo usporiti širenje novog koronavirusa u našoj zajednici i državi, a što je naš primarni cilj.

„Sve epidemiološke službe uz pomoć nadležnih inspekcijskih organa već dva mjeseca su stalno na terenu i provode sve potrebne mjere za rano otkrivanje slučajeva infekcije i daljnje suzbijanje širenja COVID-19. U tom kontekstu, to jest sa istim ciljem usporavanja širenja koronavirusa su u proteklom razdoblju donesene odlučne mjere od strane Federalnog i kantonalnih kriznih stožera, a jučer i Federalnog stožera civilne zaštite“, objasnio je.

Ističe da je u ovoj situaciji od iznimne i presudne važnosti i to kako će se svatko od nas osobno ponašati.

„Moramo svi biti svjesni i odgovorni, a to znači da se pridržavamo svih preporuka i mjera koje izdaju nadležne institucije, da se svi oni kojima je propisana kućna izolacija toga maksimalno pridržavaju, da se svi koliko je moguće pridržavamo mjera koje ograničavaju socijalni kontakt i držimo socijalnu distancu, da se pridržavamo jednostavnih ali učinkovitih mjera osobne higijene. Samo zajedno možemo sačuvati svoje ali i zdravlje drugih'', zaključio je Mandić za hercegovina.info.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.