MAMMATUS OBLACI NAD HERCEGOVINOM Rijetka i zanimljiva pojava za koju meteorolozi kažu da je potpuno bezopasna

mammatus,oblaci,Mostar

Večeras se iznad mnogih gradova pojavila neobična i rijetka atmosferska pojava koja je izazvala brojne rasprave- Mammatus oblaci.

Mnogima je to prvi put da se susreću sa ovakvom pojavom, te se društvenim mrežama počeo širiti strah pogonjen neutemeljenim teorijama zavjere.

Prvi ih je opisao William Clement Ley 1894 godine.

Što su zapravo Mammatus oblaci?

Iako ne spada u poseban rod, vrstu ili sortu oblaka, već je način predstavljanja baze mnogih različitih oblaka u jednom tipu. Mammatus oblaci često izazivaju zapanjenost zbog njihovog neobičnog i slikovitog izgleda. Svi uključeni oblaci, kao što su kumulonimbus, visokokumuliran, altostratus, cirrus, cirrocumulus i stratocumulus, mogu usvojiti ovaj neobičan oblik koji podsjeća na viseće izbočine poput velikih ili malih vreća koje vise s neba. Zbog ovog oblika, oblaci mammatus dobijaju svoje ime, povezano s grudima sisavaca.

mammatus,oblaci,Mostar

Kako nastaju Mammatusi?

Oblaci mammatus obično se pojavljuju u zaostalim područjima zrelih oluja, što znači da se formiraju nakon što je najaktivniji dio oluje prošao. Oni često mogu biti primijećeni unutar razvojnih oblaka koji dostižu veliki vertikalni razvoj sa strukturom nalik nakovnju. Ovi oblaci ne nastaju samostalno, već se formiraju kada se donja površina oblaka "prignječi" protiv svog prirodnog uspona, što rezultira visećim grudama, odnosno oblakom mammatus.

Jedna od najpoznatijih slika oblaka mammatus snimljena je u Nebraski 2004. godine nakon prolaska oluje, a NASA je bila odgovorna za tu fotografiju. Iako oblaci mammatus mogu biti impresivni i zastrašujući za posmatrati, oni nisu nužno opasni sami po sebi, već ukazuju na specifične vremenske prilike, poput prolaska oluje. Mnogi amateri i profesionalci meteorologije posvećuju pažnju ovim oblacima zbog njihove rijetke pojave i intrigantnog izgleda.

mammatus,oblaci,Mostar
NASA

Kad god postoji spust koji ga prignječi protiv njegovog prirodnog uspona, donja površina rezultirat će klasom grudi ili grudi koje ovoj znatiželjnoj formaciji oblaka daju ime, objašnjava Meteorologian read.

Jesu li opasni?

Što se tiče predznaka, prisustvo ovih oblaka ne signalizira kišu ili druge drastične promjene vremena. Fenomen je prilično atraktivan i spektakularan, posebno pri zalasku sunca kada crvenilo sunca osvjetljava i suprotstavlja sve krivulje neravnina.

Iako oblaci mammatus sami nisu opasni, važno je imati na umu da se formiraju u vezi s olujama, koje mogu biti opasne. Olujni oblaci, poput kumulonimbusa, mogu donijeti snažne vjetrove, obilne kiše, grmljavinu, grad i tornada. Međutim, to ne znači da oblaci mammatus automatski ukazuju na te opasnosti. Oni su više posljedica zrelih oluja, nego samostalni uzročnici nepovoljnih vremenskih uvjeta.

mammatus,oblaci,Mostar

U svakom slučaju, uvijek je važno pratiti lokalne vremenske prognoze i upozorenja kako biste bili informirani o potencijalno opasnim vremenskim uvjetima. Ako se očekuje prolazak oluje, slijedite upute meteoroloških službi i budite oprezni dok se oluja ne smiri.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.