MAMIĆEV BIZNIS SE ŠIRI Poduzeće s jednim zaposlenim ostvarilo prihod od 250 tisuća maraka

Zdravko Mamić
Hercegovina.info

Koliko mu se poslovni i svaki drugi ugled zadnjih godina u Hrvatskoj srozao, toliko mu raste u Bosni i Hercegovini, u koju se sklonio od hrvatskog pravosuđa.

U Hrvatskoj su 'tvornice novca' Zdravku Mamiću bili Da Silva, Modrić, Ćorluka i Lovren, o čijim je karijerama brinuo sin Mario, a u BiH su 'Plavo nebo', 'IM sunce', 'Zidinsko sunce', 'Eco solar energy' o čijim ulaganjima brine kćer mu Iva.

Ova četiri poduzeća, kojima treba dodati i 'Majsko sunce', u kojemu je direktorica i s 80.000 konvertibilnih maraka ulagačica djevojka Jelena Planinić, Mamić je, uz dobar vjetar u leđa hercegovačkoga HDZ-a, postao jedan od najvećih ulagača u solarne elektrane.

Tomu u prilog govori i posljednji u nizu koncesijskih ugovora koje je 'Plavo sunce' potpisalo s Vladom Hercegovačko-neretvanske županije 'za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom 10 elektroenergetskih objekata - fotonaponskih elektrana'. Koncesijski ugovor vrijedan je oko 172.598 konvertibilnih maraka, te je sklopljen na 30 godina. U mjestu Polog kod Mostara će tako niknuti 10 fotonaponskih elektrana snage 4MW, piše 'Jutarnji list'.

Prema statističkim pokazateljima 'Fie', bosanskogercegovačke inačice 'Fine', tvrka 'Plavo sunce' s jednim zaposlenikom spada u red mikro poduzeća, te je svoje mjesto našla na 126. mjestu po poslovanju u prošloj godini s prihodima od 250.000 konvertibilnih maraka, imovinom vrijednom gotovo 30 milijuna maraka i iskazanim gubitkom od oko 50.000 maraka. 

Gubitak dakako nije zabrinjavajući s obzirom da je poduzeće u investicijskom ciklusu te će se već kroz koju godinu početi iskazivati dobit, i to pozamašna. Naime, procjene su da se ulaganje u solarne elektrane počinje vraćati u roku od 5-7 godina, a onda do isteka koncesijskog razdoblja to bude čista zarada uz minimalni trošak.

Preko poduzeća u koja su uključena njegova djeca Iva i Mario, Zdravko Mamić je 'upucao' više od tri milijuna eura za poslovna ulaganja u obnovljive izvore, odnosno solarne farme na području Čitluka i Čapljine, a na Mostar se krenuo širiti i prije dobivanja koncesije za lokaciju 'Polog', ishodio je bio koncesiju za proizvodnju električne energije preko solarne elektrane snage 999kW na lokaciji Slipčići, navodi 'Jutarnji list'.

Još zanimljivosti o Mamićevim poduzećima, te poslovima istih poduzeća, možete pročitati ovdje.