MAMIĆ PONOVNO NA SUDU, A ODVJETNIK KAŽE "Nema uvjeta za izručenje, suđenje ne bi bilo fer"

Zoran Mamić
N1

Bivši trener i sportski direktor Dinama Zoran Mamić (50) pojavio se na ročištu u Sarajevu u ponedjeljak na Sudu BiH zbog zahtjeva Hrvatske za izručenje zbog pravomoćne sudske presude za izvlačenje novca iz Dinama.

Počelo je u 13 sati, a još se čeka odluka Suda.

Mamiću je Vrhovni sud u ožujku prošle godine smanjio zatvorsku kaznu za tri mjeseca, na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru s četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca.

Mamić je isti dan podnio ostavku na pozicije u Dinamu i otišao u Bosnu i Hercegovinu, gdje je izvan dohvata hrvatskog pravosuđa. Sud BiH lani je već utvrdio da nema uvjeta da mlađeg brata također pravomoćno osuđenog Zdravka Mamića (62) izruče Hrvatskoj.

"Ukazujem na činjenicu da je Tužiteljstvo BiH u podnesku jasno naglasilo da nema uvjeta za izručenje gospodina Zorana Mamića. On je državljanin Bosne i Hercegovine. Bila bi moguća samo primjena Ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, međutim nema uvjeta po tom ugovoru. I s obzirom na vrijeme kad su navodno počinjena kaznena djela i zadovoljenje principa obostrane kažnjivosti", rekao je Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić, prenosi 24sata.

"Isto tako, trebamo ukazati na činjenicu da se postavlja pitanje bi li gospodin Mamić imao pravično i fer suđenje s obzirom na već poznate činjenice vođenja postupka protiv sudaca Županijskog suda u Osijeku, na činjenicu da su suspendirani, da se vodi stegovni postupak, a to ukazuje na odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske. Njom je djelomično ukinuta presuda Županijskog i Vrhovnog suda, odnosno gospodina Vrbanovića. Jasno je detektirano da taj postupak nije bio fer, odnosno da nije bilo nepristranog suđenja", dodao je.

Vrhovni sud naložio je ponovno suđenje zbog optužbe da je Mamić poticao Pernara na zloporabu, a izručenje traži i zbog istrage oko podmićivanja sudaca u Osijeku.

"Nemamo dvojbe da neće biti udovoljeno zahtjevu Republike Hrvatske i očekujemo da će Hrvatska postupiti po zahtjevu Zorana Mamića da ustupi kazneni progon Bosni i Hercegovini, odnosno eventualno izdržavanje kazne u BiH, što je sukladno međunarodnoj pravnoj pomoći i međusobnim ugovorima o izručenju", zaključio je Mamićev odvjetnik.