MAMAC ZA TURISTE Krov kule u Počitelju saniran, ali ...

Gavran kapetanova kula Počitelj
Hercegovina.info

Gavran-kapetanova kula u Počitelju, nacionalni spomenik Bosne i Herecgovine, dugo godina je bila u ruševnom stanju, pa su i obilasci kule predstavljali rizik za turiste. Jer Počitelj je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u BiH. Ekipu Federalne TV zanimalo je hoće li njena obnova doprinijeti daljnjem razvoju turizma, a ujedno su ispitali kakvo je stanje ostalih spomenika kojih je Počitelj pun.

Pet je godina prošlo otkako je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH izdala dramatično upozorenje o stanju skoro svih kulturno - povijesnih objekata na području Počitelja. Od nadležnih su tražili hitne mjere sanacije.

"Malo duže se čekalo na realizaciju ovog projekta - politika naše države malo je kompliciranija pa su ingerencije nad Počiteljom jako široke - pet ih ima nad Počiteljom, kao i na svim nacionalnim spomenicima na području Čapljine", ističe glasnogovornica Gradske uprave Grada Čapljina Danijela Nogolica.

Gavran kapetanova kula Počitelj

Sufinancirali su obnovu kule i Grad Čapljina i Federacija BiH. Žitelji, posebno oni koji od turizma žive, sretni su što je tako značajan objekt konačno natkriven i zaštićen. Predsjednica Turističke zajednice Počitelja Jadranka Dizdar ističe kako su zadovoljni što je to završeno i da nema opasnosti za ljude koji dolaze u posjetu.

A posjetitelji u Počitelj rado dolaze. Smatraju ga jedinstvenim gradićem, tako da mu se čak i vraćaju. Iako je Gavran-kapetanova kula sanirana, još je niz nacionalnih spomenika koji su ugroženi i koji čekaju bolje dane.

"Imamo u strašno lošem stanju objekte. Medresa je kritična - krov je pokraden, oklopi koji su bili od olova su skinuti i sve je prepušteno sada zubu vremena", navodi Dizdar.

Smješten na jugu Hercegovine u dolini Neretve, Počitelj je skoro neizostavna postaja gostima na putu ka unutrašnjosti zemlje. Umjesto da se iz godine u godinu njegova turistička ponuda poboljšava, Počitelj preživljava, navodi FTV. Njegovo povijesno blago i potencijal koji posjeduje osuđeni su na čekanje jer ne djeluje da interes za njega pokazuju oni koji o Počitelju odlučuju.