MALVERZACIJE Poznato koje se tvrtke u BiH sumnjiče za utaju 35 milijuna KM

povećanje pdv-a, BIH

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH prošle godine su podnijeli 59 prijava Tužiteljstvu BiH protiv tvrtki koje se sumnjiče za utaju 35 milijuna maraka PDV-a.

Od ukupno 59 izvješća, potvrđeno je za Capital.ba, 21 se odnosi na obveznike iz Regionalnog centra Banja Luka, 19 na obveznike iz RC Sarajevo, 11 na RC Tuzla i osam na RC Mostar.

Iz UNO nisu željeli otkriti imena tvrtki protiv kojih su njihovi inspektori podnijeli kaznene prijave, ali Capital otkriva kako su zbog sumnje da su utajile porez i vršile druge malverzacije podnesena izvješća protiv tvrtki “Gradikom” iz Doboja, “HETA company” iz Tešnja, “COCO Group” iz Brčkog, kao i kompanija u vlasništvu kineskog državljanina “BU-BU-GAO” također iz Brčkog.

“Pored ovih tvrtki, izvješće je podneseno i protiv “MRKVA Group” Sarajevo, “Friško” Sarajevo, “Procontrol” Banjaluka, “GLOBEX Tabak” Banjaluka, “REMIS” Visoko, “4M” Brčko, “Dinarik” Široki Brijeg, “Farmland” Nova Topola, “Nelsa” Gradiška, “Egzit” Prnjavor i “Unis fabrika cijevi” u stečaju Derventa”, otkriva izvor iz tužiteljstva.

Obveze po osnovi PDV-a veće od 10.000 KM

Iz UNO objašnjavaju kako je riječ uglavnom o izvješćima koja se podnose tužiteljstvima nakon što porezni inspektori obave kontrolu poslovanja poslovnog subjekta i naknadno utvrde obveze po osnovi PDV-a veće od 10.000 KM.

“Takvi zapisnici o kontroli šalju se Odsjeku za istrage UNO gdje se utvrđuje eventualno postojanje namjere za utaju PDV-a i kada se utvrdi osnovana sumnja priprema se izvješće i šalje Tužiteljstvu BiH”, preciziraju iz UNO.

Glasnogovornik UNO Ratko Kovačević ranije je potvrdio za Capital da se najviše prijava upućenih nadležnom tužiteljstvu, čak 41, odnosi na kazneno djelo „porezna utaja ili prevara“ s prijavljenim iznosom štete od 6,1 milijun KM.

“Ukupno devet prijava odnosi se na kaznena djela nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe, a visina prijavljene štete iznosi oko 28,8 milijuna KM”, rekao je Kovačević.

On je precizirao i da je u odnosu na 2022. godinu zabilježen manji broj prijava i niži iznos prijavljene štete, jer su pretprošle godine podnesene 74 prijave, a iznos prijavljene štete bio je 57,2 milijuna KM.