Malićbegović: Smanjenje broja graničnih prijelaza u slučaju koronavirusa

granični prijelaz, koronavirus
N1

Pomoćnica ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine u zdravstvu Draženka Malićbegović izjavila je danas da će, u slučaju oboljelih od koronavirusa, entitetski premijeri pokušati pokrenuti određene postupke na državnoj razini, poput smanjenje broja graničnih prijelaza.

"U skladu s međunarodnim zdravstvenim propisima, granični prijelazi se ne mogu zatvoriti, ali možemo ih svesti na onoliko koliko možemo adekvatno odgovoriti", rekao je Malićbegović novinarima u Doboju nakon sastanka.

Podsjetila je na suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i napomenula da su klinički centri, koji imaju obučene laboratorije, prošli niz testova za testiranje pacijenata na koronavirus te da se očekuje da će određena količina zaštitne opreme biti isporučena u narednim tjednima.

"U skladu s postupcima Svjetske zdravstvene organizacije, u slučaju potvrde oboljenja od koronavirusa u BiH, spremni su u roku od 72 sata pružiti dodatnu podršku zdravstvenim radnicima, opremi i testovima", rekao je Malićbegović.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić objasnio je da karantena ne mora biti zdravstvena ustanova, ali može biti i samoizolacija.

Precizirao je da je potrebno bolje se organizirati na državnoj razini te da sve nadležne institucije djeluju koordinirano.

Ministar zdravlja i socijalne skrbi RS-a Alen Seranić rekao je na sastanku u Doboju da su domovi zdravlja u BiH spremni za potencijalne izazove kada je u pitanju koronarni virus.

Napomenuo je da su i mediji odgovorni za prenošenje točnih i pravovremenih informacija o virusu.

Premijeri Federacije BiH i RS-a Fadil Novalić i Radovan Visković nakon sastanka u Doboju pozvali su da ne stvaraju pretjeranu paniku među građanima, jer su nadležne institucije poduzele sve potrebne mjere u slučaju pojave koronavirusa u BiH.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici nadležnih institucija iz RS-a i Federacije BiH, ministri zdravlja i socijalne skrbi RS-a Alen Seranić i Federacije BiH Vjekoslav Mandić, Ministarstva civilnih poslova BiH i nekoliko kliničkih centara iz oba entiteta, civilne zaštite.