MALE TAJNE JAVNIH NABAVKI Preskupa javna rasvjeta u Nevesinju

MALE TAJNE JAVNIH NABAVKI Preskupa javna rasvjeta u Nevesinju
leutar.net

Dodatnim ugovorom o javnoj nabavci cijena koju će općina Nevesinje platiti za ugradnju led rasvjete prelazi 550 tisuća maraka.

Prvobitno je ugovorom o javnoj nabavci predviđeno da će za 877 sijalica biti plaćeno cca pola milijuna maraka. Posao je dodijeljen banjalučkoj tvrtki "Roaming Networks", čija ponuda je bila za samo 27 (dvadeset sedam) maraka niža od maksimalno procijenjene cijene nabavke, piše Impulsportal.net.

Novi, dodatni posao, koji je dodijeljen istom ponuđaču pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja, iznosit će 43 692 KM bez PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao je, očekivano, dobio isti ponuđač. A kao razlog dodatnoj nabavci navedena je "novonastala situacija" izgradnjom kružnog toka i "novoizgrađenih naselja", koja su na istom mjestu godinama, odnosno desetljećima.

Izmjenama tendera do preskupe nabavke

Više puta mijenjani uvjeti u natječajnoj dokumentaciji išli su na ruku ovom ponuđaču, koji posljednjih godina spada u ozbiljne favorite javnih nabavki u Republici Srpskoj.

Odlukom o izboru najpovoljnijeg ponuđača, koju je načelnik općine Milenko Avdalović potpisao 27. kolovoza prošle godine, prihvaćena je ponuda "Roaming Networksa" iz Banjaluke.

Ovo poduzeće zatražilo je 438.973 KM bez PDV-a za javnu nabavku "zamjene javne rasvjete led rasvjetom".

Natječajem koji je prvobitno raspisan 16. ožujka prošle godine ukupna vrijednost nabavke procijenjena je na 439 000 maraka bez PDV-a.

Rok za dostavu ponuda bio je 2. travanj 2021. godine.

"Najniža cijena ponude" korištena je kao kriterij za izbor najpovoljnijeg ponuđača, ali "Roaming Networks" nije imao konkurenciju. Na natječaj su pristigle još dvije ponude, koje su ocijenjene kao neprihvatljive zbog neispunjavanja uvjeta propisanih natječajem.Tako je bar navedeno u obrazloženju odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Ponuda koju je dostavio ponuđač "Projecta d.o.o. Mostar", kako se navodi, odbijena je zbog nekorištenja obrasca koji je promijenjen nakon izmjene natječaja i zbog toga što roba koju je ponudio ne odgovara specifikaciji iz natječajne dokumentacije.

U ovom poduzeću nisu željeli komentirati sudjelovanje u javnoj nabavci, niti razloge zbog kojih su odbijeni, uz obrazloženje da to "principijelno nikada ne rade“.

Treću ponudu poslao je konzorciju koji čine banjalučka tvrtka "Nexen" i "Neos" iz Mostara.

Međutim, u tvrtki "Nexen", koja se na natječaj prijavila zajedno s "Neosom" d.o.o. Mostar, su nam potvrdili da su imali primjedbe na proceduru javne nabavke i krenuli su u proceduru žalbe. Međutim, kako kažu, kada su procijenili da bi ih žalba preskupo koštala uz male šanse da išta promijene zbog postojećih rigidnih uvjeta natječaja, od toga su odustali.

Bezuvjetni uvjeti

Kao uvjet koji ponuđači moraju ispuniti da bi sudjelovali u ovom javnom nadmetanju tražen je dokaz da su u protekle tri godine (do raspisivanja natječaja), odnosno od početka poslovanja, ako su registrirani prije manje od tri godine, ostvarili dobit od najmanje milijun konvertibilnih maraka.

Također, uvjet je i da je ponuđač u tom trogodišnjem razdoblju realizirao bar jedan ugovor, čija vrijednost bez PDV-a nije manja od 430.000 maraka ili dva ugovora, čija je zbirna vrijednost najmanje tolika.

Broj potencijalnih ponuđača, koji bi se odazvali na natječaj pod ovakvim uvjetima, sveden je na minimum.

To je, valjda, razlog zbog koga je načelnik općine Nevesinje Milenko Avdalović odlučio promijeniti natječajne uvjete.

Kao novi rok za dostavu ponuda određen je 27. svibanj. Odlukom koju je načelnik donio 18. svibnja od ponuđača se više nije tražila milijunska dobit u trogodišnjem razdoblju. Taj iznos sada je snižen na 800 tisuća maraka.

Ali samo nekoliko dana prije isteka novog roka za predaju ponuda, načelnik je donio odluku o obustavljanju postupka javne nabavke.

Kao obrazloženje navedena je "žalba na natječajnu dokumentaciju od strane jednog potencijalnog ponuđača".

U obavještenju o poništenju postupka nabavke, koje je objavljeno 16. lipnja  prošle godine, kao obrazloženje je navedeno: "Greška u natječajnoj dokumentaciji, koja je prouzročila pogrešnu primjenu materijalnih propisa“.

O kakvoj grešci se radi, vidljivo je iz novog obavještenja o javnoj nabavci koje je objavljeno već 18. lipnja.

U prvobitnom obavještenju o javnoj nabavci, onom iz ožujka mjeseca, kao glavni predmet nabavke navedeno je: "Elektromontažni radovi“, a kao dodatni: "Drumska rasvjeta“.

U novom obavještenju glavni predmet nabavke je: "Rasvjetna oprema i električne svjetiljke“, dok je dodatni predmet nabavke: "Elektromontažni radovi“.

Kao novi rok za dostavljanje ponuda određen je 29. srpnja 2021. godine.

Napokon, "Roaming Networks“ je dobio dobro plaćeni posao.

Uostalom, teško je (nemoguće) naći tvrtku koja se bavi istim poslom, a da je u protekle tri godine ostvarila i realizirala ugovor vrijedan 430 tisuća maraka i da tako ispunjava i taj uvjet iz natječaja.

Upravo je ovo poduzeće mijenjalo javnu rasvjetu led rasvjetom u općini Rogatica 2019. godine. Zanimljivo, po "istim pravilima" kao i u Nevesinju.

Najprije su dobili posao vrijedan 399.505 maraka. Ugovor za ovaj posao javne nabavke dodijeljen je 23. svibnja 2019. godine.

Baš kao i u Nevesinju, samo nekoliko mjeseci poslije i rogatička vlast se sjetila da će trebati još sijalica. Pa je isti ponuđač dobio i dodatni posao javne nabavke u vrijednosti od blizu 80 tisuća maraka.

Mijenjaju se natječaji, probijaju se rokovi

Ugovor za javnu nabavku zamjene javne rasvjete za led rasvjetu u Nevesinju je zaključen 12. studenog prošle godine. Dakle, prema propisanom roku od 120 dana radovi su trebali biti završeni do polovine ožujka. Međutim, kao što je već rečeno iskrsnuli su dodatni radovi.

Koliko je zaista po svakoj stavci ugovora općina Nevesinje izdvojila sredstava za posao zamjene sijalica, nismo saznali. Odgovor na zahtjev o pristupu informacijama, koji smo na vrijeme uputili načelniku ove općine, nismo dobili.

Ovo je preskupo plaćen posao i nepotrebno rasipanje javnih sredstava u općini koja grca u problemima, kažu u lokalnoj oporbi. Jovan Vasiljević, zastupnik u lokalnoj skupštini, kaže da je neracionalno rasipanje javnih sredstava postalo uobičajena praksa lokalne vlasti.

"Vlast u Nevesinju je izgubila svaki racionalni odnos prema javnim sredstvima, što je dokaz i ova javna nabavka i dodatne nabavke radova. Valjda se znalo na samom početku koliko imamo rasvjetnih grla i koliko nam treba rasvjete. A to što svaki mjesec ili dva mjeseca po ustaljenoj praksi, kao i za sve ostale radove, idu u dodatne natječaje, to je i kršenje procedura i nanošenje štete javnom interesu. Ovo samo pokazuje koliko vlast neozbiljno ulazi u određene poslove i da tu, naravno, neko ima svoju osobnu korist“, kaže Vasiljević.

Općinski moćnici su nekim čudom previdjeli da će rasvjeta biti neophodna i na kružnom toku i ispred škole u centru grada, pa su pokrenuli javnu nabavku za dodatne radove. Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za ovu dodatnu nabavku načelnik općine je potpisao 11. travnja ove godine.

U obrazloženju je navedeno da je jedina pristigla ponuda, ona koju je poslao "Roaming Networks", prihvaćena kao najpovoljnija.

"Uslijed novonastale situacije proistekle uređenjem kružnog toka i platoa ispred školskih objekata, te proširenja javne rasvjete u novoizgrađenim naseljima, ukazala se potreba za isporukom i ugradnjom robe istih tehničkih karakteristika kako bi se formirala jedinstvena cjelina i izbjegla veća estetska odstupanja, s obzirom na to da se radi o užem gradskom jezgru“, navodi se između ostalog u obrazloženju dodatne nabavke.

Nikome, međutim, nije jasno o kakvoj "novonastaloj situaciji" je riječ jesu li u vlasti u Nevesinju tek sada primijetile da imaju i kružni tok u centru grada i naselja koja su počela nicati odmah nakon rata.

Hoće li biti još "novonastalih situacija", teško je predvidjeti. Za svaki slučaj, Skupština općine Nevesinje je nedavno usvojila odluku o izdvajanju dodatnih cca 60 tisuća maraka za potrebe projekta javne rasvjete.