MALA OPĆINA GUBI STOTINE TISUĆA MARAKA Pronašli investitore za solarnu elektranu, ali vlast je sve blokirala

Ljubinje
Hercegovina.info

Lokalne vlasti u općini Ljubinje uspjele su pronaći zainteresirane investitore za izgradnju solarne elektrane, čime bi se za iznajmljivanje lokacije dobivala mjesečna naknada u iznosu oko 40 tisuća maraka, a samim tim proračun ove općine bio bi veći za više stotina tisuća maraka.

Međutim, umjesto pomoći vlasti RS-a za ovu malu nerazvijenu hercegovačku općinu, u posljednjem trenutku umiješalo se Republičko pravobranteljstvo i sve zaustavilo.

Kako kaže načelnik općine Ljubinje Stevo Drapić, 80 hektara zemljišta planiranog za izgradnju solarne elektrane nalazi se u vlasništvu te općine od 2005. godine. U 2016. godini, krenulo se s procedurom  za izgradnju solarne elektrane, a 2018. godine Vlada Republike Srpske je raspisala javni natječaj, ali se nitko nije prijavio. Međutim, u toj općini nisu odustajali od tog projekta. Uspjeli su pronaći nekoliko investitora, ali se nekoliko dana pred aukciju pojavilo Republičko pravobraniteljstvo s tvrdnjom da ta lokacija nije općinska već Republike Srpske.  

Ljubinje

“Nakon sve te procedure mi smo ušli u postupak realizacije na posljednjoj skupštini u 2021. godini. Donijeli smo odluku o raspisivanju javnog poziva na osnovu inicijativa investitora. Bila je zakazana licitacija, ali u ovoj našoj zemlji čuda se može sve dogoditi. Očito da nemamo pravo kao lokalna zajednica za bilo kakvu aktivnost. Ovo je izgleda priča samo za odabrane, velike, samo te koji su u sprezi sa sustavom vlasti”, kaže za Hercegovina.info Stevo Drapić, načelnik općine Ljubinje.

Drapić pojašnjava da u Ljubinju postoji problem jer su zemljišne knjige izgorjele još u Drugom svjetskom ratu i vlasništvo se od tada isključivo određuje popisnim katastrom.

Ljubinje

“Očito da se pravobraniteljstvo zakačilo za tu priču. Oni kažu da i oni imaju pravo na to zemljište. Izgleda da ćemo morati dokazivati čije je to zemljište, ali u svemu tome je bio cilj da se zaustavi aukcija”, zaključuje Drapić.

Elektroprivreda Republike Srpske godinama najavljuje izgradnju solarne elektrane u Ljubinju, ali kako kaže Drapić nikada ništa konkretno nije urađeno, a ova mala nerazvijena općina nema vremena za čekanje, jer je sve siromašnija i što je najgore ostaje bez stanovništva.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.