MAKEDONAC, POLITIČKI GEOGRAF NAKON 8 GODINA U MOSTARU "Sad imate novog gradonačelnika i asfalt na Aveniji"

Profesor Goran Kitevski
Hercegovina.info

Kišni Mostar nam je podario slučajnog, ali zanimljivog sugovornika. Goran Kitevski je profesor političke geografije na Institutu za geografiju Sveučilišta u Skoplju. Rođen i odgojen uz ljepote Ohridskog jezera, zadnjih 15-ak godina živi i djeluje u glavnom gradu Makedonije. Obzirom na profesiju, ali i bez nje, uvijek traži način kako bi se vratio na područje Hercegovine koja je izvorište mnogih tema kad se vrati kući. Trenutačno smješten pored, njemu jednog od glavnih simbola grada - Staklene banke, a prozor mu gleda na sad već kultni grafit "zavadi pa vladaj" po kojem ipak ne pamti ovaj grad i građane. Naš sugovornik je trenutačno na razmjeni na Sveučilištu u Mostaru koja će, kako kaže, itekako obogatiti njegovu docenturu na matičnom fakultetu.

Nije imao nikakvih problema s prilagodbom.

"Razumijem dobro i pričam srpsko-hrvatski, odnosno više hrvatski jer sam tu na SUM-u, a i dosta obilazim Zapadnu Hercegovinu. Makedonci su jugoslaviziran i srbiziran narod, prošla država nam je uradila nešto što nas je udaljilo od makedonske kulture i onda zato mi znamo hrvatski, srpski, bosanski i sve što treba. Gledamo dosta filmove, glazbu na tim jezicima, pa svi to znamo pomalo iako se nigdje u školama više ne uči", počeo je razgovor Kitevski.

Profesor Goran Kitevski

Volim Mostar makar 'vaki.

"Doktorirao sam političku geografiju, bavim se procesima i odnosima između naroda, raspadi država, pomjeranja granica...", priča nam.

Pa je došao u državu koja se raspada...

"Ne, ne, nemoj tako (smijeh). Ja sam, zapravo, došao iz države koja se raspada. Makedonija ide prema onome što je Bosna i Hercegovina sada, podjele su očite i velike", nastavlja.

"Pazi, očigledno je da je grad podijeljen. Ja sam politički geograf pa možda odmah to primijetim, to se i vidi i osjeti. Skoplje je podijeljeno, Belfast je, to su činjenice. Evo jedan najbolji primjer jer sam bio više puta u Mostaru, ne samo jednom. Bio je Bajram i ja sam bio smješten tu na istočnom dijelu grada i ništa ne radi, ništa se ne čuje, a prijeđem u zapadni dio grada i potpuno druga slika, kao da je druga civilizacija, sve radi, svi su vani. Ako si u Mostaru duže i poznaješ grad, ne možeš ne primijetiti te stvari“, priča nam svoje doživljaje grada na Neretvi.

„Primjer je i Bulevara. To je sad, nažalost, neka prirodna granica. Dovodio sam svoje studente iz Makedonije u Mostar i oni kažu da je razlika, kao da su dva grada. Identitet grada je u istočnom dijelu, a to je dio koji je i turistički dio, suveniri itd. Onda s druge strane osjetna razlika kad se prijeđe u zapadni dio, sve je nekako drukčije i življe u odnosu na istočni dio", kazao je.

Od zadnjeg posjeta Mostaru, promijenile su se dvije bitne stvari.

"Dobili ste gradonačelnika. Da, još ste dobili asfalt na Aveniji (smijeh). Mostar je dobar i lijep grad, ima ogroman potencijal, volim ovaj grad", ističe.

Bivši premijer Gruevski imao je previše mana, ali po pitanjima korupcije i nepotizma na sveučilištima bio je oštar.

"Istina je da je jednu stvar uradio beskompromisno. Naime, na pozicijama visokog obrazovanja poput sveučilišta, ne može raditi rodbina. Ja sad radim na fakutetu i onda tri koljena moje rodbine se ne mogu zaposliti u istoj ustanovi. Nakon toga dalja rodbina može, ali prva tri koljena ne mogu. Nekima to zvuči kao diskriminacija, nekima je jedini način borbe protiv korupcije i nepotizma kojih, barem za razliku od ostalih javnih institucija, na sveučilištu nema. Druga slika je u osnovnim i srednjim školama, to je slično kao svugdje u regiji, prvenstvo ima stranačka iskaznica", tvrdi naš sugovornik.

Makedoniji, a ni Sjevernoj Makedoniji ne ide baš u zadnje vrijeme.

„Situacija je komplicirana. Premijer Zaev je specifičan lik, on je velik demokrat koji je dopustio previše demokracije, pa i u svojoj stranci i onda rade ljudi protiv njega. Narod koji nije rastao u demokraciji, ne može okusiti odjednom toliko demokracije i slobode. Zaev je htio to sve odjednom napraviti, a nije dozirao to. Treba je to učiniti pomalo, ali on je htio potpunu slobodu govora i svega ostalog, očito ne ide to tako u našim društvima“, navodi te nastavlja dalje o pitanju novog naziva države: "To je škakljivo pitanje. Bio je referendum i ja sam glasovao za promjenu imena samo iz razloga jer se to moralo dogoditi kad-tad, nismo imali izbora i Grčka je tu morala pobijediti. Puno Makedonaca je glasovalo za promjenu, ali to nije prirodno nikome, svi i dalje govorimo Makedonija, Sjeverna Makedonija piše samo na službenim dokumentima, kao npr. putovnica, osobna i sl."

Profesor Goran Kitevski

Moguće je da osoba koja ima 15 godina, rodila se, živi i školuje u Makedoniji – zapravo ne zna ništa makedonskog.

"Albanci čine više od 25%. Za 50 godina omjer stanovništva bi mogao biti 50-50. Iseljavaju se svi, naravno, nema razlike, ali više iseljavaju Makedonci nego Albanci iz Makedonije. Natalitet Makedonaca je puno manji negoli kod Albanaca. Mi imamo veći problem nego Bosna i Hercegovina, mi se razlikujemo kulturološki, ne pričamo istim jezikom i nemamo isti mentalitet. Hrvati, Bošnjaci i Srbi su, ajde, više-manje slični u tim stvarima, ali mi smo potpuno različiti po tim pitanjima, a živimo skupa. To je kao neki Kineski zid", nastavlja dalje.

„Ja znam, u priliku, albanski. Ali to je na moju želju, ostatak Makedonaca ne zna, ne razumije niti igdje uči. Albanci, koji žive u Makedoniji, ne pričaju makedonski. Oni uče samo albanski u albanskim školama, nešto malo izborno makedonskog, ali ove mlađe generacije ne znaju makedonski“. To je moguće i to je ta neka segregacija u društvu. Vidio sam par slučajeva da mladi Albanci u trgovinama po Makedoniji pričaju engleski jer se ne mogu sporazumjeti", priča nam pomalo razočaran, ali ipak optimističan po pitanju mantre "One Society for All".

Profesor Goran Kitevski

Budući da prati sport, a posebno nogomet, razgovor smo završili u ležernijim tonovima jer se Premijer liga BiH uvelike zakuhava, otkrio nam je i njegov omiljeni klub.

„Ne mogu reći da sam navijač, mora se napraviti razlika tih pojmova, ali ja sam ljubitelj Širokog Brijega. Gore su mi rekli da ne spominjem to u Mostaru (smijeh). Pratim i mostarske klubove, vidim da je Zrinjski jako dobar i da je Nemanja Bilbija ikona kluba i grada. Možda mi je ipak draži Zrinjski jer sam pratio kad su igrali u Makedoniji protiv Akademije Pandev i bio sam tu na par utakmica pod Bijelim Brijegom."

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.