Makarski iznajmljivači spremni, rezervacije stižu iz Austrije i Njemačke, ali i BiH

Makarski iznajmljivači spremni, rezervacije stižu iz Austrije i Njemačke, ali i BiH
hercegovina.info

Nova turistička sezona je pred vratima. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj sve je povoljnija, broj zaraženih posljednjih dana opada. Ipak, među iznajmljivačima vlada neizvjesnost, piše Slobodna Dalmacija koja je razgovarala s nekoliko iznajmljivača privatnog smještaja na Makarskoj rivijeri.

"U potpunosti smo spremni za sezonu. Poučeni prošlogodišnjom sezonom u predstojećoj smo oprezni. Ne očekujemo ludilo od rezervacija. Booking za ovu godinu pretežito čine rezervacije iz Poljske i Slovenije. Očito je da se njemačko tržište još nije definitivno odredilo. Ako i kad se ono otvori, to će biti prava stvar. Po pitanju cijena teško je biti pametan. Trenutno lošiji booking je odraz stanja na tržištima, procijepljenosti i mjera, a postavlja se pitanje je li naš proizvod skup ili ne. Cijenama ćemo se igrati u zavisnosti od interesa", kazala je Slobodnoj Dalmaciji  Eleonora Filipetti, koja iznajmljuje apartmane "Filipetti" u Makarskoj, te "Villu Lora" u Gornjim Tučepima.      

Kako se u Tučepima pripremaju za sezonu priupitali su Pavu Borića, vlasnika "Ville Borić".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po svim dosadašnjim rezervacijama koje smo zaprimili mislim da će ova sezona biti kao prošla, s tim da postoji mogućnost bolje realizacije za rujan u odnosu na lani. Što se tiče zastupljenosti, za sada dominiraju rezervacije iz Austrije i Njemačke, tu imamo dobar booking. Slovenaca ima 30 posto u odnosu na lani, a počele su pristizati i rezervacije iz BiH. Cijene su ostale iste kao što su bile i 2019. s tim da stari gosti imaju popuste 10 posto. Smatram da bi spuštanjem cijena dugoročno izgubili. S cijenama smo realni i ne stršimo pred drugima", istaknuo je Borić.

Joško Medić, vlasnik apartmana "Joni" iz Brela, kaže da je najviše rezervacija iz Poljske.  

"Prošle godine je bilo oko 30 posto lošije, orijentirao sam se na Booking.com. Bilo je dobrih rezervacija, ali je dosta toga otpalo zbog Covida. Imali smo starih gostiju, a ove godine je također pola starih gostiju. Cijene su ostale iste kao i prije, zadnjih deset godina cijena je praktički konstantna. Broj upita se smanjio u posljednja dva mjeseca kako se epidemiološka situacija pogoršala. Najviše rezervacija imamo iz Poljske, a ima nešto i domaćih gostiju. Mađara također ima dosta što je zanimljivo. U Brelima općenito najviše gostiju dolazi Poljske. Vezano uz eventualna ulaganja, radim na tome, napravio bih nešto dodatno. Ipak, relacija ulaganja i povrata uloženog je svake godine sve manja jer konkurencija raste, a time se ruši cijena i popunjenost. Na kraju se sve svodi na turizam jer je to zapravo jedina stavka izvoza", istaknuo je Medić.