MAJKE ŠUTE, A ZAKON O NJIMA DONOSE Svega nekoliko zamjerki, i to na visinu dodatka od 55 maraka

Majka rodilja
Ilustracija

O statusu majki u Federaciji, ali i svakoj županiji pojedinačno su napisani u brojni tekstovi. U nekoj županiji status im je bolji, u nekoj lošiji, a ni u jednoj ne ostvaruju u potpunosti sva svoja prava, kako majke tako ni djeca.

Na federalnoj razini u proceduri donošenja je Nacrt zakona o podršci obiteljima s djecom, koji bi trebao poboljšati standard rodilja i djece u Federaciji, ili u najmanju ruku ujednačiti njihova prava.

Međutim, majke koje sada aktivno mogu sudjelovati u kreiranju zakonskih rješenja, slabo se javljaju.  

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike započelo je proces javne rasprave o Nacrtu Zakona o podršci obiteljima s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine u trajanju od 90 dana.

To pak znači da u razdoblju od prvi srpnja do 28. rujna majke mogu slati svoje primjedbe i sugestije na spomenuti nacrt zakona, kojih je za sada malo.

Svega nekoliko primjedbi

„Ministarstvo je do sada zaprimilo svega nekoliko primjedbi na tekst Nacrta zakona, iste se odnose na visinu dječjeg dodatka i isplatu prava na novčanu pomoć rodilji koja nije u radnom odnosu", kaže u odgovoru za hercegovina.info ministar Vesko Drljača.

Prema njegovim riječima otvorene javne rasprave o Nacrtu zakona o podršci obiteljima s djecom, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, biti će održane krajem idućeg mjeseca.

Majka rodilja

HNŽ Veći poticaj po teletu nego po djetetu

Kako sada stvari stoje u HNŽ-u je trenutačno isplativije baviti se tovom junadi ili krmača, nego rađati djecu. Dječji dodatak u HNŽ-u iznosi 25 maraka, a mogu ga dobiti samo one obitelji koje po…

Prema nacrtu pravo na dječji dodatak mogu ostvariti djeca do navršene 18 godine života pod uvjetima propisanim ovim zakonom, koji su vezani za prihodni cenzus (prihodi od 20 posto po članu kućanstva), posjedovanje motornog vozila do sedam godina starosti, stjecanje potomstva, zasnivanje radnog odnosa, sklapanje braka, te smještaj u udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne zaštite na teret proračunskih sredstava.

Visina dječjeg dodatka je utvrđena u iznosu od 6 posto prosječne isplaćene neto plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu prema podatku Federalnog zavoda za statistiku(cca. 55 maraka mjesečno). Predviđen je i uvećani dječji dodatak u iznosu od 8 posto prosječne isplaćene neto plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu(cca 74 marke mjesečno).

Također, novčana pomoć rodilji koja nije u radnom odnosu - to bi pravo trebala ostvarivati rodilja koja se nalazi na evidenciji nadležne službe za zapošljavanje ili se nalazi na redovitom školovanju, te koja ostvaruje druge Zakonom propisane uvjete. Predviđeno je da visina mjesečne naknade za ovo pravo iznosi 30 posto prosječne isplaćene neto plaće u Federaciji BiH za prethodnu godinu prema podatku Federalnog zavoda za statistiku i isplaćuje se kroz razdoblje od 12 mjeseci(cca 279 maraka mjesečno).  

Slanje primjedbi

Nacrt zakona o podršci obiteljima s djecom će biti dostupan na web stranici Ministarstva uz priložen obrazac za dostavljanje pisanih komentara, primjedbi, prijedloga i sugestija, kako bi bio izrađen što kvalitetniji Prijedlog zakona.

Popunjeni obrazac za dostavljanje pisanih komentara, primjedbi, prijedloga i sugestija na predloženi Nacrt zakona može se dostaviti poštom ili osobno na adresu Federalnog ministarstva rada i socijalne politike (Sektor za socijalnu zaštitu i zaštitu obitelji i djece, Hamdije Čemerlića 2, 71 000 Sarajevo) ili na e-mail adresu [email protected], priopćeno je ranije iz ovog ministarstva.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.