MAJKE OGORČENE Obične obitelji ni od novog Zakona nemaju ništa, to će biti socijalna pomoć, a ne podrška roditeljima

Roditelji dijete
Ilustracija

Nakon javne rasprave o Zakonu o zaštiti obitelji s djecom u Sarajevu i Mostaru roditelji su nemalo ogorčeni prezentiranim. Smatraju da je takav nacrt zakona diskriminacija radno aktivnog stanovništa (roditelja) FBiH, koji ponovno neće dobiti ništa, a pune proračun.

O svemu se uvelike diskutira i u roditeljskim grupama, a majke uglavnom smatraju da se dječji dodatak ne bi trebao nazivati dječjim dodatkom, ako će ga dobivati samo socijalno ugrožene obitelji, a ne svako dijete, te da je to u tom slučaju socijalna pomoć. 

Ovakve komentare na zakon poslali su i resornom federalnom ministarstvu. 

Majka koja je i računovođa i diplomirana ekonomistica za hercegovina.info obavila je jednostavan izračun, temeljem koje se dođe do zaključka da je iz prava na dječji dodatak isključena većina roditelja poreznih obveznika: 

Računica

a) Prosječna neto plaća za 2019. godinu u FBiH iznosi 928,00 KM i 20 posto je 1/5 što znači da samo obitelji koje broje 5 ili više članova i ostvaruju max jednu prosječnu plaću, tj. 928 maraka imaju pravo na dječji dodatak. 
b) minimalna satnica u FBiH je 2,31 KM, a prosječan broj radnih sati mjesečno je 168 što znači da je minimalna plaća u FBiH za puno radno vrijeme 388,08. Ukoliko uzmemo u razmatranje četveročlanu obitelj, uposlena oba roditelja sa minimalnim plaćama, niti oni ne ostvaruju pravo na dječji dodatak:
388,08 x 2 roditelja = 776,16 (mjesečni prihod)
776,16/4 člana = 194,04 (mjesečni prihod po članu kućanstva)
194,04 > 185,6 (dohodovni cenzus 928 x 20posto).

Istovremeno, sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec kolovoz 2020. godine iznosi 2.053,68 KM i za 231,61 KM je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec lipanj 2020. iznosila je 953 KM.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 46,40 posto. Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca i prema nacrtu zakona o potpori obiteljima s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine takva obitelji nema pravo na dječji dodatak.

Stimulira se što ne treba

Na ovaj način se destimulira obrazovanje, uključivanje u tržište rada, aktivno traženje zaposlenja, natalitet, društvo znanja, trud i rad, a stimulira rad na crno, ne obrazovanje i daljnje iseljavanje stanovništva, posebice mladih obitelji. 
Ovdje se ne radi o dječjem dodatku nego o socijalnoj pomoći za najugroženije kategorije društva.

Zanemariv postotak obitelji s djecom čiji su roditelji porezni obveznici će ostvariti pravo na dječji dodatak, što je porezna nepravda.