Majka šminkerica

posavski obzor

Onaj dio našeg naroda kojeg je sudbina vezala za tvorevinu zvanu Bosna i Hercegovina, to isto može potvrditi, a neki od njih će možda dodati i još jednu. No, kad se razmatra njihova prošlost zadnjih desetak godina, biti će da su zapravo samo dvije. Majka BiH nije ni dostojna imena "majka", dok je majka Domovina Hrvatska mutirala u maćehu.

Razlozi ove potonje su višeslojni, a najveći su nedostatak svijesti, hrabrosti i vlastitog samopoštovanja. Praveći razliku između djece koja s njom žive u zajedničkoj kući i one izvan nje, ona ne samo da jednima uskraćuje ljubav, nego do određenog nivoa negira i svoje majčinstvo, čime prestaje briga o budućem potomstvu.

Hrvatskoj majci, koja teži da bude primljena u "Europski klub majki", su za ulazak u njega odredili posebna pravila igre. Da bi mogla biti njihov član, a time imati i pravo na jeftinu kozmetiku i posuđivanje skupih komada odjeće i obuće, morati će se (između ostalog) odreći svoje djece koja ne žive s njom pod istim krovom. Inače nema ništa od "revitalizirajućih" tretmana kože, modernih haljinica i špicastih štikli.

Naravno, niti jedna od njih, svoje zahtjeve nemogu podkijepiti vlastitim primjerom, no to ih nimalo ne smeta da postavljaju takve antimajčinske, a zapravo perfidne zahtjeve nedoraslim majkama, kojima je maskara ili kakva krpica na tijelu važnija nego pamet u glavi. Namjere su više nego jasne. Svatko zna koliko su te zečice, pardon majke na cijeni.

Mediji su se zadnjih dana opetovano razbacivali koliko je kome maćeha ove godine darovala, dok se vijesti o visini i količini podjeljenih poklona usvojenoj djeci (najmanje nekoliko desetina puta više), koja s njom nevoljko žive i zapravo je se odriču (oni precizniji ih zovu palikuće), ne diskutiraju puno.

Ovakvim razvojem događaja imati ćemu ofucanu majku, šmikericu kojoj su svačija mišljenja važnija od njezninog vlastitog i rođene joj djece. Budućnost joj je sve drugo doli svjetlâ.

Srećom da uz rođenu majku imamo i onu dragu Nebesku, koja je raširila ruke nad svom, posebice napaćenom djecom, kojoj oni u svom jadu revno upućuju molitvu kroz stih: "Primi, primi mila Majko, naša srdašca! To je sve što mogu dati tvoja dječica!".

I bez obzira kakva nam je majka Domovina, prava djeca je se NIKAD ne odriču, ili kao što Ivo Fabijan u jednoj svojoj pjesmi prelijepo reče: "Nema raja bez rodnoga kraja, ni miline osim Domovine"!!!

CT/posavski-obzor.info