MAFIJA PRETRPJELA UDAR Uhićen vladar balkanskog podzemlja

uhićenje, Ubojica uhvaćen, ubojica, uhićenje, iznuda, prilikom pretresa i uhićenja, uhićenja, krađa navika, Konzum, Mostar, MUP HNŽ, pretresi, BIH, policija, mafija, uhićenja

Navodni vođa kavačkog kriminalnog klana, Slobodan Kašćelan, uhićen je sinoć u Crnoj Gori zbog sumnje da je organizirao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških kaznenih djela, za koje je predviđena kazna i do 40 godina zatvora, prenosi Nova.rs.

Prema informacijama izvora uključenog u istragu, Kašćelan i trojica navodnih pripadnika te grupe uhićeni su u Kotoru, a jedan u Pljevljima.

Kašćelan je u policijskoj evidenciji označen kao jedan od vođa kavačkog klana. Osim njega, šefom tog klana policija označava Radoja Zvicera, koji u Crnoj Gori nikada nije uhićen u većim policijskim akcijama. Taj Kotoranin sa slobode se branio od optužbi da je izvršio kazneno djelo – kamatarenje.

Takva odluka donesena je krajem 2019. godine, nakon što je sud prihvatio jamčevinu u iznosu nešto više od 500.000 eura u protuvrijednosti nekretnina. Kašćelan je optužen za lihvarenje izvršeno na organiziran način. Prvobitno, Specijalno državno tužiteljstvo na teret mu je stavljalo teža kaznena djela.

U istom predmetu sudi se i Igoru M. Božoviću, njegovom sinu Vladimiru Božoviću, Davoru M. Preleviću, Milošu D. Radonjiću, Siniši S. Vlahoviću, Aleksandru M. Đurišiću, Stefanu S. Brnoviću, Đerđu N. Camaju, Igoru M. Đurišiću, Aleksandri M. Bogdanović, braći Nikoli N. Andriću i Igoru N. Andriću, Tripu Z. Moškovu i Goranu S. Ljubatoviću. U optužnici se između ostalog navodi da su Kašćelan i Igor Božović, organizirali kriminalnu grupu, a zatim vrbovali ostale članove.

Kriminalna grupa imala je za cilj vršenje krivičnih djela iznuda, nedozvoljeno držanje oružja, prodaja droge, omogućavanje uživanja opojne droge, davanje mita, teško djelo protiv opće sigurnosti, te pranje novca. 

Kašćelan je preživio dva atentata: krajem lipnja 2016. godine ranjen je u stomak u Novom Sadu, a Specijalno državno tužiteljstvo i službenici Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala nedavno su, kako je priopćeno, spriječili njegovo ubojstvo.

Prema tim navodima, trebao je biti likvidiran 22. siječnja na jednom od semafora u Podgorici dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici.

Plan kriminalne grupe bio je da aktiviraju improviziranu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili.

Specijalni tužitelj Saša Čađenović priopćio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana prekinuta u trenucima izvršenja kaznenog djela, ne pojašnjavajući detalje. 

Uhićenje Slobodana Kašćelana signal je da je kavački klan na koljenima, piše Nova.rs.

Uhićenje Igora Božovića, jednog od vođa kavačkog klana i njegovog sina Vladimira u Portugalu, pritvaranje Veljka Belivuka i njegove ekipe, pokretanje istrage u Srbiji protiv Radoja Zvicera, također jednog od šefova kavčana, samo su neki od snažnih udaraca koje je pretrpjela kavačka kriminalna grupa u posljednjih nekoliko mjeseci.