LUTRIJA BIH Od iste tvrtke nabavljaju više vozila, a uštedjeli su samo 539 KM

Lutrija BiH
Ilustracija

Ugovorni organ Lutrija BiH okončala je tender vrijedan oko 350.000 KM bez PDV-a za nabavku više vrsta vozila. Za sva četiri lota došla je samo jedna ponuda, tvrtke AC QUATTRO, a Lutrija BiH je na kraju uspjela uštedjeti tek 539 KM. Da će biti ovakav ishod tendera moglo se pretpostaviti i ranije, jer su tražene tehničke specifikacije vozila ukazivale su na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača.

Lutrija Bosne i Hercegovine jedan je od ugovornih organa čije nabavke nerijetko analizira portal PratimoTendere. Do sada su analizirali 65 tendera Lutrije BiH, a podatak da je za samo dva dodijeljena zelena zastavica dovoljno govori o stupnju rizika nabavki koje provodi ovaj ugovorni organ.

Jedna od posljednjih nabavki koja je analizirana na portalu PratimoTendere je ona za kupovinu putničkih i teretnih motornih vozila, koja je označena rizičnom, te kojoj je dodijeljena žuta zastavica. Evo i zbog čega.

Tender je raspisan 9. lipnja, procijenjena vrijednost iznosila je 350.430 KM bez PDV-a, a procedura nabavke okončana je početkom srpnja. Inače, tender je bio podijeljen na četiri lota, a na kraju je za svaki došla samo po jedna ponuda i to od istog ponuđača – AC QUATTRO d.o.o. Sarajevo. 

U tabeli ispod možete pogledati koja vozila su se kroz četiri lota nabavljala, koja im je bila procijenjena vrijednost, koja je na kraju bila vrijednost ugovora, te koliku uštedu su ovim tenderom ostvarili iz Lutrije BiH.

Lutrija BiH

Dakle, ukupna ušteda na iznos od 350.430 KM iznosi tek 539,05 KM, odnosno ponude tvrtke AC QUATTRO bile su neznatno niže u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Izneseni podaci ipak nisu jedina sporna stavka u ovom tenderu. Prije svega, planom nabavki je bilo predviđeno da se ovaj tender raspiše početkom listopada, ali to je urađeno nekoliko mjeseci ranije.

Još važnije, detalji iz tenderske dokumentacije, preciznije tražene tehničke specifikacije vozila, ukazivale su na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. U prilog ovoj tvrdnji ide i izneseni podatak da je za sva četiri lota došla samo po jedna ponuda, i to od iste tvrtke.

Tako su vozila vrlo precizno opisana, a kombinacijom minimalnih i maksimalnih dimenzija vozila, karakteristika motora, korisne nosivosti… te tražeći brojnu dodatnu opremu, iz Lutrije BiH su najvjerojatnije precizno nacrtali koja točno vozila žele, što je protivno Zakonu o javnim nabavkama.