LUKAVAC Virus se spustio pod zemlju, 64 rudara u izolaciji

LUKAVAC Virus se spustio pod zemlju, 64 rudara u izolaciji
Ilustracija

Grupa od 64 rudara iz površinskog kopa Rudnika lignita Šikulje u Lukavcu trenutno se nalazi u izolaciji, jer su imali kontakt s komoratom kojem je potvrđena zaraza virusom korona.

Pozitivan je rudar iz Srebrenika koji pripada klasteru u ovom gradu. Riječ je o asimptomatskom slučaju, te se pretpostavlja da je inficiran posredstvom kontakta s članovima obitelji, prenosi Klix.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Kreka, kome pripada površinski kop Šikulje, istaknuo je da je zbog novonastale situacije ugrožena proizvodnja u ovom kopu, jer je riječ o radnicima koji su izravno uključeni u proizvodnom procesu.

"Ovdje je problem što su u pitanju ljudi iz Srebrenika, Lukavca i Tuzle koji su putovali autobusom na posao. Uputili smo zahtjev nadležnim epidemiološkim službama kako bi im se uzeli uzorci, što je učinjeno do sada u Lukavcu i Srebreniku, te čekamo rezultate", naveo je Tokić.

On je potvrdio da je infekcija virusom korona potvrđena i kod rudara iz površinskog kopa Rudnika Dubrave, koji je vezan za klaster Živinice – Suha. Prema njegovim riječima, ovdje je olakšavajuća okolnost jer se rudar od ranije nalazi na bolovanju tako da ostali komorati nisu ugroženi, prenosi Klix.

Tokić navodi da je pogoršanju epidemiološke situacije doprinijelo ukidanje stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH, jer su do tada, naveo je, u rudnicima imali potpuno kontroliranu situaciju i izvođenje radova.

"Mjere su se primjenjivale u skladu s aktualnom situacijom, poput korištenja zaštitne maske, dezinfekcijskih sredstava i održavanja distance, međutim, poznato je da posao rudaru ne dozvoljava poštovanje svih mjera u svakom segmentu. Ukidanjem mjera imamo dva slučaja i stanje koje je prilično zabrijavajuće", istaknuo je Tokić.

On je naveo da za sada nisu ugrožene plaće rudarima, ali bi do toga moglo doći znatnijim usložnjavanjem epidemiološke situacije i većim prodorom virusa u rudnička okna.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.