FOTO  Lucija nije dobila svoje mjesto u modnim kućama, a danas je ponosna dizajnerica najautentičnijih torbi

Lucija Vrcić

Teza da umjetnost uvijek nađe svoj put da izbije na površinu dobiva na značaju naročito kada za primjer navedete Luciju Vrcić, mladu modnu dizajnericu iz Sarajeva, koja je svoje umjetničke i stvaralačke početke ostvarila baš u srcu Hercegovine. Lucijina djela prepoznat ćete veoma jednostavno, njene torbe odišu posebnim stilom, njihov izgled vjerojatno će privući vašu pažnju čak i ako niste ljubitelj takve umjetnosti na modnim kombinacijama, ali jedno je sigurno, njene kreacije nećete moći zaboraviti.

U Lucijinom malom umjetničkom svijetu sve je počelo manje ili više slučajno, kada je nakon završetka mastera iz oblasti modnog dizajna pokucala na vrata nekoliko modnih kuća. Ipak, ta vrata su ostala zatvorena, a za Luciju se otvorio prolaz u potpuno novi svijet u kojem su živjeli samo njena mašta, umijeće i zadovoljni kupci. Danas, ona vodi uspješan biznis sa dizajnerskim torbama, a u pripremi je jedna potpuno nova dimenzija djelovanja, gdje će svoj talent okušati i na drugim odjevnim predmetima.

„Nakon završenog fakulteta, posao sam teško pronalazila u struci. S obzirom na to da se tata bavio proizvodnjom lovačke opreme i kožne galanterije te da je imao hrpu kože, odlučila sam napraviti par torbica. To su bile torbica Tigar, Zebra, Riba, Panda i Sova. Tada je u Mostaru bio aktualan sajam 'ModaMO' na koji sam se prijavila i sve rasprodala. Bila sam ugodno iznenađena“, započela je Vrcić za Hercegovina.info.

Sudjelovala je na više modnih sajmova u BiH i Hrvatskoj, nakon čega se odlučila samozaposliti.

„Aplicirala sam za poticaje za samozapošljavanje, koje sam i dobila, tako da obrt postoji od 2014. godine. Od tada obrt posluje uzlaznom putanjom. Reakcije su bile iznenađujuće dobre, jer su torbe dosta drugačije od drugih klasičnih modela. U početku je bilo dosta teško, jer se još nije čulo za mene, nastupanje po sajmovima je znalo biti dosta naporno. Vjetar u leđa je bio prilog na 'Dobro jutro Hrvatska' te članak u 'Jutarnjem listu'. Sjećam se da mi je mama rekla samo da budem uporna i da će se isplatiti. Tako je i bilo“, objasnila je Vrcić.

Mišljenja je da svakako treba malo odskočiti od svega što se nudi na tržištu, što je u moru svega dosta teško, ali treba biti ustrajan i posvetiti se.

„Najčešća inspiracija kod izrade torbica su biljni i životinjski svijet. Torbice su vesele, vrckave, upečatljive i prepoznatljive. Većinom ih radim po narudžbi, a neki od modela su i odmah dostupni. Klijenti mogu odabrati boje koje im odgovaraju, tj. možemo složiti kombinacije po želji“, kaže Vrcić.

Za sada sve torbice izrađuje sama, s tim da ponekad ima pomoć i od muža.

Konkurencija je naravno velika, ali bitno je da malo odskačem sa svojim motivima. Mislim da mi je ovo primarno zanimanje, s tim da želim proširiti ponudu i na odjevne komade, te otvoriti dućan lovačke opreme“, iznijela je planove za naš portal.

Ukoliko stroj nije u najboljem redu, rad na torbici može potrajati i do tri dana, ali kada nema nikakvih problema, potrebno joj je 3-4 sata za jednu torbu.

Najčešće kupci odlučuju za torbicu leptir, a onda biraju boje, veličinu. Nekako, nema posebnog trenda sa ovim torbama, one se nekome ili sviđaju ili ne. Same za sebe su posebne i opstaju“, istaknula je Vrcić.

Za kraj, Vrcić je kazala da iako joj se na početku, sa 24 godine, tek steknutom diplomom i kupljenim strojevima, činilo da neće tako lako iskristaliztirati put, sudbina je sve namjestila onako kako treba.

„Bilo je straha, kao što ga ima i dan danas, ali strah je nekada dobar i tjera nas da damo najbolje od sebe. Podrška je bila od roditelja, rodbine, prijatelja, pa na kraju i od raznih portala koji su pisali o meni. Kao što sam već ranije rekla, u ovim narednim mjesecima je cilj otvoriti dućan lovačke opreme, proširiti svoje leptire i prenijeti ih na odjevne komade. Par kaputa je već spremno i za koji dan će biti i fotke na drušvenim mrežama“, zaključila je Vrcić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.