Ljiljana Lovrić: Komšić je personifikacija hrvatske neravnopravnosti

Kako ocjenjujete položaj Hrvata u BiH?

LOVRIĆ: Položaj Hrvata nije nimalo zavidan, a ukoliko je nekome stalo da ova država opstane i zaista zaživi na demokratskim principima, onda se on mora popraviti. Hrvati moraju da počnu uživati punu ravnopravnost i konstitutivnost na svakom metru kvadratnom BiH, baš kao Srbi i Bošnjaci. Hrvatska ravnopravnost u ovakvim konstelacijama odnosa je nemoguća te je stoga nužno mijenjanje Ustava BiH kroz teritorijalno preuređenje i institucionalne mehanizme koji će obezbijediti prava svakom konstitutivnom narodu u BiH, a posebno Hrvatima kao najmalobrojnijem.

Ako bi se pitao član Predsjedništva "svih građana", jer se tako deklariše, uvjerena sam da za Hrvate iz stranaka sa hrvatskim predznakom ne bi bilo mjesta u institucijama vlasti BiH, osim naravno ako ne bi bili deklarisane "patriote".

Asocirate na Željka Komšića. Smatrate li da on može kvalitetno dazastupa interese Hrvata u BiH?

LOVRIĆ: Ono oko čega se posljednji mjesec vode polemike je kako to da Hrvati u FBiH smatraju Komšića "oktroisanim". Komšić je u FBiH personifikacija hrvatske neravnopravnosti i političkog deklasiranja cijelog jednog naroda. Svi Hrvati Federacije sa pravom glasa nisu imali šansu naspram više od 300.000 bošnjačkih glasova kojima je izabran Komšić.

 A da li je izabrani potpredsjednik RS Emil Vlajki stvarni predstavnikHrvata?

LOVRIĆ: Da su Hrvati u RS bili zajedno i imali jednog kandidata mogli su da izaberu potpredsjednika RS. Kada je izbor Vlajkija u pitanju, ključno je da su predstavnici Hrvata u institucijama RS krivi za nepostizanje dogovora o jednom kandidatu i svehrvatskoj koaliciji u RS.

Teško mi je davati komentar za nekoga o kome znam vrlo malo, ali prve izjave koje je Vlajki uputio nisu nimalo ohrabrujuće. Bez daljeg da on nije kompetentan, ali s obzirom na to da je potpredsjednik iz reda Hrvata, prvo bi trebalo da se bolje upozna sa problemima i osjećanjima hrvatskog naroda u RS, pa tek onda da daje izjave. Radikalne izjave koje su uslijedile odmah po proglašenju izbornih rezultata nimalo neće pomoći ni Vlajkiju, a još manje hrvatskom narodu u RS. Vlajki je trebalo da pokaže veće razumijevanje za hrvatske probleme, a ne da započinje mandat kao član Predsjedništva "svih građana".

 Zbog čega hrvatske stranke nisu nastupile sa jednim kandidatom zapotpredsjednika RS?

LOVRIĆ: Najveći problemi u cijeloj priči o zajedničkom nastupu iskonstruirani su od strane dosadašnjeg predsjednika Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Tomislava Tomljanovića. On je odbijao bilo kakve sastanke pravdajući to činjenicom da je u RS NHI najjača stranka i da njima treba da pripadnu sve pozicije kada su Hrvati u pitanju. S druge strane Davor Čordaš je u tom pogledu bio zaista kooperativan i zalagao se za dogovor.
Parlament RS

 Šta mislite o tome što Hrvati trenutno nemaju svog potpredsjednika uNarodnoj skupštini Republike Srpske?

LOVRIĆ: Nemaju Hrvati puno toga na teritoriji cijele BiH, a što im po Ustavu i po zakonima ove države pripada. Pored svih izbornih prevara koje su učinjene prema Hrvatima u BiH, još teže pada trenutni neizbor potpredsjednika NSRS iz reda hrvatskog naroda. Olakšavajuća okolnost je činjenica da ovo nije direktno birana dužnost i stvar nije gotova. Vjerujem da će brzo doći do izmjena Ustava RS, koje će omogućiti izbor trećeg potpredsjednika i da će kroz taj čin Hrvati dobiti tu poziciju u NSRS.

Glas Srpske