Lovačke priče iz Posavine

lovci
Lovačko sportsko udruženje građana „Jarebica“ osnovano je u mjesecu ožujku 2009.godine, ima sjedište u Štrepcima, a čine ga sekcije: Štrepci-Katolički Slamovac, Gornji Zovik, Donji Zovik, Boće, Boderište –Donje Dubravice i Omerbegovača-Čađavac, a održavanje lovno-gospodarske osnove se vrši na području katastarskih općina pomenutih naseljenih mjesta.

U ljeto ove godine, uz svesrdnu pomoć odgovornih osoba iz županijskog Vijeća za lovstvo županije Posavske, LSUG „Jarebica“ Štrepci, primljena je u lovački savez Herceg-Bosne.

Činjenica da u Brčko distriktu  još nije  donešen zakon o lovstvu, činjenica da je zbog kontinuiranih narušavanja kodeksa ponašanja u lovištima  tijekom lovne sezone 2008/09. odjel za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Vlade Brčko distrikta zabranio lov na području Brčko distrikta, nimalo nije išla „na ruku“ mladoj članici saveza.

Bitno je istaći da se lov na „području“ LSUG „Jarebica“, kao i na područjima svih lovačkih društava ne može zabraniti regularnim članovima  sa područja Brčko distrikta, ali je obavezna najava lova zbog planskog  i koordiniranog nadzora izlova i izbjegavanja eventualnih nesretnih slučajeva.

S ozbiljnom namjerom „hvatanja u koštac“ s brojnim problemima, u organizaciji LSUG „Jarebica“, 12. studenog u prostorijama MZ Štrepci održan  je sastanak  Županijskog Vijeća za lovstvo Županije Posavske kojem su nazočili  dopredsjednik lovačkog saveza Herceg-Bosne Dragan Guberac, predsjednik županijskog Vijeća za lovstvo Pavo Kosić, te predsjednici lovačkih društava županije Posavske.

Dugotrajnim razmjenama mišljenja, donešeni su i zaključci prema kojima su podijeljene zadaće  i obveze lovačkim društvima županije Posavske.

Problemi  oko vještog izbjegavanja obaveza prema lovačkim društvima od strane neodgovornih lovaca, na način prelaska iz jednog u drugo lovačko društvo, biti će riješeni do 01. travnja iduće godine kada će za sve članove biti izdane CIPS iskaznice.

Preostaje još čekati da zastupnici u skupštini Brčko distrikta usvoje Zakon o lovstvu, te se konačno uvede red i u ovoj sferi društvenog djelovanja.

Filip/posavski obzor