LOV NA HERCEGOVAČKE LIGNJE Dražen se samo želio "obračunati" s ekipom, a sada u Neum dolazi preko 100 natjecatelja

Lignjolov Kup Neum
Studio Flash

Treći 'Lignjolov kup' održat će se u Neumu 16. prosinca. Od ideje koju je u zimu prije tri godine dobio strastveni neumski ribolovac Dražen Obad, događaj je prešao u jednu odličnu turističku priču i ponudu Neuma koji na taj dan privuče brojne posjetitelje iz regije. Natjecatelji će se boriti u dvije kategorije, a po prvi put i Neum će dobiti svog prvaka.

Lignjolov Kup Neum

FOTO: Studio Flash

"Ovo je treći po redu 'Lignjolov kup' u Neumu. Ove godine imamo dvije kategorije, a to su kraljevska disciplina s obale i lov s barke. S obale će ove godine, baš kao i prošle, uglavnom loviti stariji natjecatelji, ali ćemo od tu imati i juniorski kup za djecu. Ove godine ćemo također po prvi put u konkurenciji lova s obale dobiti i prvaka Neuma. Kada je riječ u kategoriji lova s barke, tu će se pretežito natjecati domaće ekipe iz Neuma. S današnjim datumom imamo oko 80 prijavljenih natjecatelja", kaže za Hercegovina.info organizator i idejni začetnik ovog odličnog događaja Dražen Obad.

Lignjolov Kup Neum

FOTO: Studio Flash

Svoju sreću okušat će natjecatelji iz raznih krajeva.

"Natjecatelji nam dolaze od Zadra do Dubrovnika. Iz Bosne i Hercegovine imamo prijavljene natjecatelje iz Ljubuškog, Mostara, Čapljine, Sarajeva, Tuzle, Tomislavgrada i brojnih drugih mjesta i gradova. Doći će nam i gosti iz Crne Gore i Slovenije koji su se natjecali prošle godine".

Lignjolov Kup Neum

FOTO: Studio Flash

Glavni cilj je uloviti što veću, odnosno težu lignju ili sipu.

"Tako je. Naša jadranska lignja je fantastična, bolja ne može biti. Prošle godine smo imali jako loše vrijeme pa smo imali lošiji rezultat, dok smo prve godine ulovili preko 27 kilograma. Sve je ograničeno na neumski zaljev, do ponte Kleka koja će biti zadnja pozicija"

Lignjolov Kup Neum

FOTO: Studio Flash

Cijela manifestacija će se odvijati ispod Hotela Sunce, a nakon toga će biti zabava gdje će se posluživati domaći specijaliteti, hrana i piće. Sav prihod ići će u humanitarne svrhe. U organizaciji ovog uistinu fantastičnog događaja su 'Lignjolov Neum', Udruga za kulturni razvoj Općine Neum, Općina Neum te Hotel Sunce. No, naš sugovornik je idejni začetnik cijele priče koju je pokrenuo još prije tri godine.

"Znate kakva je zima kod nas. Imao sam slobodnog vremena, a po prirodi sam ribolovac i to baš volim. Tako mi je došla ideja da napravimo nešto za nas, za domaću ekipu koja je u Neumu preko zime pa da se zabavimo. Razmišljali smo da nas se okupi desetak, da se zabavimo, podružimo, i uživamo u specijalitetima. S obzirom na to da uvijek imamo između nas priče tko je više ulovio, tko manje, tko je nadodao u priči, odlučili smo se "obračunati". Tom spontanom akcijom smo odmah prve godine imali čak domaćih brodova i 40 ljudi koji su lovili s obale", priča nam Dražen.

Lignjolov Kup Neum

Dražen Obad sa svojim ulovom

Ni loše vrijeme prošle godine nije moglo zaustaviti organizaciju Lignjolov kupa.

"Prošle godine, unatoč strašno lošem vremenu, imali smo čak 130 natjecatelja s obale i 27 brodova koji su isplovili. Bilo je pitanje hoćemo li ih pustiti, naravno uz dozvolu kapetanije, ili ne. Bilo jako puno kiše i nešto vjetra, no uspješno smo organizirali događaj". 

Lignjolov Kup Neum

FOTO: Studio Flash

On je ove godine pomaknut na sredinu prosinca, a svake godine prerasta u pravi turistički događaj u Neumu

"Tako je. Ove godine smo se odlučili za 16. prosinca kako bi imali nekih 15 dana ranih događaja u gradu, odlučili smo se navezati na Advent. Sigurno je kako ovaj događaj prerasta u jedan novi sadržaj u turističkoj ponudi Neuma. Taj dan se u Neumu odvija jedan pravi šušur".

Lignjolov Kup Neum

FOTO: Studio Flash

Posjetitelji će moći uživati u neumskim delicijama. Posebne će biti i neumske mušule.

"Naši domaći restorani ponude svoja jela u humanitarne svrhe. Ove godine ćemo kuhati i preko 100 kilograma mušula, bit će domaće ribe i naravno lignje. Posjetitelji će dakle moći uživati u našim domaćim, neumskim specijalitetima".

Lignjolov Kup Neum

FOTO: Studio Flash

Za kraj nam je Obad otkrio i jedan novitet.

"Ove godine, uz pomoć Hrvatskog Ronilačkog kluba Neum, po prvi put ćemo okititi bor pod morem uz asistenciju domaće djece, a ujedno napraviti prezentaciju ronilačke opreme", zaključio je naš sugovornik.

Lignjolov Kup Neum

FOTO: Studio Flash

Ako imate dobru ekipu i volite ribolov, još uvijek se možete prijaviti do 14. prosinca i okušati se na ovom jedinstvenom događaju u našoj Hercegovini. Kada je riječ o bodovanju, za jedan ulovljeni gram lignje ili sipe dobiva se jedan bod. No, pobjednici su na kraju svi, jer druženje, zabavu, uživanje u domaćim specijalitetima iz mora ne može zamijeniti nikakvo odličje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.