LOPTANJE S MARUŠIĆEM Iz Mostara u Široki, iz Širokog u Livno. “Marušić i ostali” i dalje putuju

Niko Marušić
Ilustracija/hercegovina.info

Nakon što je Federalno tužiteljstvo FBiH kaznenu prijavu protiv ‘Nike Marušića i ostalih’ proslijedilo je na postupanje Tužiteljstvu Zapadnohercegovačke županije, i ta županija je tražila izuzeće, te je predmet prebačen u Livno.

“Vezano za Vaš upit o mjerama i radnjama koje se poduzimaju po predmetu Marušić i ostali kao podnositelja kaznene prijave obavještavamo vas da je rješenjem Federalnog tužiteljstva F BiH Županijskom tužiteljstvu Kantona 10 Livno povjereno postupanje u kaznenom predmetu za postupanje po vašoj kaznenoj prijavi od dana 27.10.2022. godine protiv Nike Marušića, direktora Fonda za zaštitu HNŽ, Miroslava Ćorića, premijera u Vladi HNŽ iz 2006. godine, Samira Sunagića, ministra gospodarstva, poduzetništva i poljoprivrede HNŽ, Zdenke Kovača, glavnog tužitelja u tužiteljstvu HNŽ i ostali, zbog kaznenih djela organizirani kriminal iz čl. 342. u vezi sa kaznenim djelom zloupotreba položaja ili ovlasti iz čl. 383. KZ F BiH,  te da predmet više nije u nadležnosti ovog Tužiteljstva, pa vam nismo u mogućosti davati bilo kakve  informacije, za što se ubuduće vašim zahtjevima možete obratiti nadležnom Tužiteljstvu”, izjavila je viša stručna suradnica Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu Petrunjela Matijević. Upitana o razlogu traženja izuzeća istaknula je da su u pitanju rodbinski odnosi.

“Nadležnost za postupanje po kaznenoj prijavi prenesena je iz važnih razloga, točnije bližih rodbinskih veza nositelja pravosudne funkcije i jednog od prijavljenih”, istaknula je Matijević.

U HNŽ-u su se izuzeli jer je prijavom obuhvaćen i glavni tužitelj Zdenko Kovač.

Naime, budući da smo uz Marušića i ostale prijavili i glavnog tužitelja u HNŽ-u Zdenka Kovača, koji je vodio predmet protiv Marušića i na koncu obustavio istragu, predmet je izuzet iz nadležnosti HNŽ-a.

 “Razmatrajući prijedlog Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, te imajući u vidu činjenicu da je kaznena prijava, između ostalih, podnesena i protiv glavnog tužitelja Zdenka Kovača, što se mora promatrati kao važan razlog prenosa nadležnosti, Federalno tužiteljstvo je 29. studenog donijelo rješenje kojem se Županijskom tužiteljstvu Zapadnohercegovačke županije u Širokom Brijegu povjerava na postupanje predmet formiran povodom kaznene prijave od strane portal Hercegovina.info protiv Nike Marušića i ostalih”, kazali su nam ranije iz federalnog Tužiteljstva.

Podsjetimo, Marušić je odgovorna osoba u više tvrtki u Hercegovini, od kojih glavnina nema zaposlenika, no obilato dobiva poticaje od HDZ. Čak je dobio za tvornicu 1.4 milijuna maraka kredit Razvojne banke BiH, gdje sam sebi zalaže imovinu i jamči za kredit (iz drugih tvrtki). Stranka ga, osim kreditima, obilato prati i proračunskim sredstvima. Recimo, vlada HNŽ mu je u jeku pandemije prebacila u poduzeće Marinada 200 tisuća maraka, a on je direktor Fonda pri toj istoj Vladi, a dobivao je i kasnije, i to iz interventnih sredstava!

Istraživački tim portal Hercegovina.info kaznenu prijavu protiv Nike Marušića, direktora Fonda za zaštitu HNŽ i ostalih podnio je pod sumnjom da su oštetili proračun za oko 17 milijuna maraka, namjestivši direktnu prodaju oko 138 hektara zemlje na lokacijama Kruševo-Čule, Gubavica i Pijesci Niki Marušiću, navodno zbog podizanja vinograda, koji nikad nisu podignuti.