Lopovi u BiH kradu sve od kinder jaja do protupješačkih mina

...iz vrtova, stoku iz staja, pa čak i mostove! Jedna od najbizarnija krađa zabilježena je u selu Vrse kod Uskoplja, gdje su lopovi ukrali protupješačku minu i to iz minskog polja!

Iako se krađa dogodila još prije dvije godine, do danas nije razjašnjeno tko je i na koji način uspio ući u minsko polje i odnijeti minu. Zaprepašćeni demineri pričali su kako su lopovi uspjeli odnijeti i jednu neeksplodiranu granatu ručnog bacača. Minu i granatu prethodno su uočili pirotehničari i obilježili ih za razminiranje, međutim, lopovi su bili brži, piše pressrs.ba.

Kopaju grobove, odvaljuju oluke

Da neki ne samo što ne biraju što ukrasti već ni mjesto gdje će pokazati svoje "umijeće", pokazuje i sve veći broj krađa po grobljima. U potrazi za željezom i bakrom pljačkaši polome i po nekoliko spomenika ili čak prekopaju grobove. I tu nije kraj : u listopadu prošle godine u naselju Krivače kod Donjeg Vakufa uspjeli su ukrasti most težak šest tona, a potom ga prodali na otpadu u Bugojnu.

Policijska statistika pokazuje da se iz stanova odnosi doslovno sve: ako ne nađu novac, zlato ili tehničku robu, lopovi se zadovolje i bravom za vrata, sifonom iz sudopera, čak i lakom za kosu, brašnom, mesom, slatkišima i rakijom. Na udaru lopova često se nalazi i stoka, a već je uobičajeno da se skidaju poklopci šahtova i slivnika sa ulica i oluci sa kuća.