Ljubuški zabranio izgradnju mini hidroelektrana

Ilustracije
hercegovina.info

Nakon što je Federalna vlada u potpunosti zanemarila zaključak Zastupničkog doma Parlamenta Federacije u vezi sa zabranom izgradnje novih mini hidro-elektrana, ekolozi i građani odlučili su prijeći na nove načine borbe. Jedan od njih je pokušaj donošenja zabrana sa lokalnog prema višim razinamaa vlasti, a drugi je korištenje potencijala društvenih mreža.

Ljubuški brani mini hidroelektrane

Na rijeci Trebižat, barem u ovom dijelu koji je pod jurisdikcijom grada Ljubuškog, neće nicati nove mini hidroelektrane ni brane. Grad Ljubuški prvi je u Federaciji koji je potpisao Deklaraciju o zabrani gradnje mini hidroelektrana na vodnim područjima koje pokriva ovaj grad, prenosi BHRT.

Tri su lokalne zajednice u BiH zasad potpisale ovu deklaraciju, ali su očekivanja puno viša.

Samo tridesetak kilometara od Ljubuškog vodi se borba za očuvanje Bunskih kanala. Turistički atraktivni kanali pripadaju gradu Mostaru, a aktivisti i lokalno stanovništvo pokušavaju ih spasiti od devastacije. Nakon kampanje u kojoj su poznate osobe među kojima i Leonardo DiCaprio digli svoj glas protiv uništavanja rijeka u BiH, na akcije preko društvenih mreža odlučili su se i ekolozi.

Budući da je građanima sada jasno kako, što se ekologije tiče, ne mogu računati na više razine vlasti, a isto tako vide snagu društvenih mreža, i iz Udruge Majski cvijet pozvali su sve da uzmu svoj mobitel, otvore kameru, uslikaju selfie na Bunskim kanalima i objave ga na društvenim mrežama sa hashtagom #Stopizgradnjimhenabuni.