LJUBUŠANKA KOJA ŽIVI ZA DUBINE Gabriela se boji visine, ali ne i morskih pasa. More smatra svojim domom

Gabrijela Milićević

Ronjenje, neobičan sport koji nas odvodi u dubine podvodnog svijeta, oduvijek je privlačio hrabre i znatiželjne. No posljednjih godina ovaj sport doživljava pravu renesansu, s novim roniocima koji se pridružuju svjetskoj zajednici ljubitelja podmorja. Ali ono što je posebno inspirativno je sve veći broj žena koje sada hrabro i neustrašivo stupaju u ovu izazovnu arenu.

Danas smo imali privilegiju razgovarati s jednom iznimnom mladom djevojkom koja nas je ostavila bez daha svojim talentom, strašću i hrabrošću. Dopustite nam da vam predstavimo Gabrielu Milićević, hrabru Ljubušanku koja svojim podvodnim vještinama i nevjerojatnom strašću plijeni pažnju u ronilačkom svijetu. Sa svakim zaronom, Gabriela oduševljava svojom gracioznošću i iznimnom snalažljivošću u vodama širom svijeta.

Gabrijela Milićević
 
Od prvog trenutka razgovora, njeno pozamašno znanje i iskustvo u ronjenju postali su očiti. Ona je prava pionirka, a što je najbolje od svega, i više je nego očigledno da kroči hrabro i otvara put za druge žene u ovoj pomalo neuobičajenoj disciplini. Stoga, krenimo zajedno na putovanje kako bismo otkrili više o ovoj  mladoj roniteljici iz Ljubuškog.
 
Prvi zaroni: Gabrijela i njezina prva avantura u podvodnom svijetu

Gabriela Milićević, roniteljica iz Ljubuškog, nosi u sebi duboko ukorijenjenu ljubav prema podvodnom svijetu. Kao mala djevojčica, sjedila je pored oca Tome dok je on donosio ulov kući. Fascinirana tim prekrasnim stvorenjima iz dubina, Gabriela je bila očarana njihovom ljepotom i misterijom. Njezin otac, predsjednik Ekološko-roniteljskog kluba Periska Ploče, prepoznao je tu istu strast u njoj i poticao je njen interes za ronjenje.
 
Jednog ljeta, dok je Gabriela imala samo deset godina, zajedno su otputovali na Pelješac. Na jednoj plaži, njen otac je primijetio ribu koja je plivala samo nekoliko metara od obale. S osmijehom na licu, upitao ju je: "Želiš li pucati?" Gabriela nije mogla odoljeti izazovu i hrabro je povukla obarač, ali nažalost, riba je promakla. Taj trenutak je bio prekretnica koji je dodatno probudio njenu želju za ronjenjem i istraživanjem dubina.

Gabrijela Milićević

 
Godinama je s nestrpljenjem čekala da dosegne zakonsku dob, koja joj je omogućila da se s šesnaest godina službeno pridruži klubu. Tog posebnog dana, kada je kročila u ronilački klub, Gabriela je osjetila kako se ostvaruje njen san. Od tada, ronjenje je postalo ne samo njen sport, već način života.

"Ronjenje me oslobađa i povezuje s prirodom na način koji je teško opisati riječima", izjavila je s očima ispunjenim sjajem. "Svaki put kada zaronim, osjećam se kao da ulazim u paralelni svijet, gdje sam okružena tišinom i ljepotom koje me obuzimaju. To je moj mir, moj trenutak u kojem se osjećam potpuno prisutna i živa", priča za hercegovina.info.
 
Ova odvažna Ljubušanka svoj put u svijet podvodnog ribolova započela je kao svojevrstan hobi. Kako i sama tvrdi, nije mogla ni zamisliti da će prerasti u nešto tako veliko. Kroz njezine usne izlaze riječi koje otkrivaju njezinu strast: "Podvodni ribolov počeo je kao samo jedan od hobija, ali kako sam se sve više uranjala, postao je moj način života. More me je privuklo i doslovno sam zaronila sam sve dublje i dublje u svaki njegov aspekt."

Gabrijela Milićević 

Uspon iz hobija do natjecanja: njezina podvodna ribolovna saga

Oko 2013. započela je s ronjenjem s bocom na manje dubine. Svaki zaron je bio novo prijateljstvo s morem, a svaka dubina je bila nova granica koju je prelazila. No Gabriela nije zaustavila svoj napredak samo na ronjenju s bocom. Nakon toga, počela je istraživati svoje granice ronjenjem na dah izazivajući vlastitu izdržljivost. A kada je otkrila podvodni ribolov, to je bila posljednja komponenta koja je upotpunila njezinu strast.
 
U svega dvije godine, običan hobi je postao natjecanje. Naša sugovornica je bila spremna preuzeti izazov i natjecati se s drugim roniocima. "Ponosna sam na to kako sam brzo napredovala. To je rezultat posvećenosti, treninga i neprekidne želje da probijam vlastite granice", izjavila je s odlučnošću u glasu.
 
Prema njezinim navodima, ona je ponosna članica Ekološko-roniteljskog kluba "Periska" kao i hrvatske reprezentacije. "Biti dio kluba i reprezentacije je iznimna čast i priznanje za moj rad i predanost", izjavila je s ponosom u glasu.
 
Unatoč tome što je Gabriela postigla zavidne rezultate, nije mogla zanemariti činjenicu da u ženskom dijelu ovog sporta postoji manjak interesa i zastupljenosti. "Nažalost, među ženama vlada vrlo malo i oskudno zanimanje za podvodni ribolov", priznala je. "U našoj reprezentaciji trenutno imamo samo tri žene. To je jasna indikacija da postoji prostor za povećanje zainteresiranosti i promociju ovog sporta među ženama."
 
Unatoč izazovima s kojima se susreću, ERK "Periska" Ploče ističe se kao iznimno uspješan. Njihova predanost očuvanju podvodnog ekosustava i promicanju svijesti o važnosti zaštite prirode odražava se u njihovim impresivnim rezultatima. "Klub je moja druga obitelj", istaknula je Gabrijela. "Zajedno radimo na očuvanju naših mora i promicanju održivog ronjenja."
 
Iako još uvijek u Hrvatskoj ne postoji posebna ženska konkurencija u podvodnom ribolovu, Gabriela otkriva da se polako, ali sigurno, kreću prema tom cilju i planiraju ga ostvariti u idućih nekoliko godina. "Pozivam sve žene koje dijele strast prema podvodnom ribolovu da se učlane u naš klub i zajedno gradimo put prema ženskoj konkurenciji", izjavila je. "Naš klub je otvoren za sve zaljubljenike u ovaj sport, bez obzira na spol. Svi smo jedna velika obitelj i radujemo se pružanju podrške i mentorstva ženama koje se žele pridružiti."

Gabrijela Milićević
 
Ona kao i ostali članovi ERK "Periska" aktivno rade na poticanju ženske participacije u podvodnom ribolovu. Njihova vizija uključuje stvaranje jednakih prilika i poticanje žena da pokažu svoje vještine i strast u ovom izvanrednom sportu. Kroz inicijative, radionice i edukaciju, klub želi inspirirati i osnažiti sve žene koje sanjaju o istraživanju dubina i ribolovnim avanturama. Gabrielina pozivnica je jasna: "Dođite, pridružite nam se i zajedno stvorimo žensku konkurenciju koja će inspirirati i ostaviti trag u svijetu podvodnog ribolova."
 
Ronjenje oceanom je nevjerojatno iskustvo koje je ova mlada Ljubušanka prvi put doživjela na 1. svjetskom kupu za žene 2018. godine, koji je bio dio svjetskog kupa za muškarce u Portugalu. Bila je jedina žena iz hrvatske reprezentacije koja je imala priliku sudjelovati na tom natjecanju i roniti na jednoj od najpoznatijih surferskih plaža.
 
Uroniti u ocean znači stupiti u svijet koji je moćan, dinamičan i istovremeno očaravajući. Gabriela opisuje: "Ronjenje u oceanu je kao ulazak u drugu dimenziju. Temperatura vode, bistroća i osjećaj uranjanja u dubine obuzimaju vas sa svakim zaronom. Voda pruža osvježavajuću i energizirajuću atmosferu, a osjetiti njen hladan dodir na koži dok se spuštate sve dublje, pruža poseban osjećaj svježine i vitalnosti."
 
Ne smijemo zaboraviti spomenuti da se također istaknula kao sudionica 1. Europskog prvenstva za žene 2019. godine, gdje je imala priliku roniti i istraživati Baltičko more. Kada je opisivala to iskustvo, Gabrijela je izjavila: "Ronjenje u Baltičkom moru bilo je izazovno zbog hladnoće i prilično mutne vode." Vidljivost pod vodom je itekako smanjena, što može otežati pronalaženje ribe i precizno ciljanje. Unatoč tim izazovima, Gabriela je pokazala iznimno strpljenje i vještinu, uspijevajući se prilagoditi i uživati ​​u jedinstvenom iskustvu ronjenja u Baltičkom moru.

Bezpogovorno je da naša sugovornica ponosom može istaknuti niz impresivnih nagrada u svojoj karijeri. Osvojila je 2 puta treće mjesto na klupskim natjecanjima, te jednom drugo mjesto. Također, izdvojila se i osvojila treće mjesto na županijskom natjecanju, pokazujući svoje ronilačke vještine i znanje.
Njezina izvrsna forma i predanost sportu rezultirali su i osvajanjem trećeg mjesta na međužupanijskom pojedinačnom natjecanju, što je značajan uspjeh u konkurenciji s roniocima iz drugih županija.

Gabrijela Milićević

Naravno, Gabriela se također može pohvaliti s dva prva mjesta na međužupanijskom ekipnom natjecanju, što potvrđuje njezinu snagu, suradnju i timski duh koji su neizostavni u ekipnom natjecanju. Njezine nagrade i uspjesi pokazuju njezinu iznimnu predanost i trud koji je uložila u razvijanje svojih vještina.
Kada se osvrnula na različite vode u kojima je ronila, naša sugovornica  je izjavila: "Najljepše je u Jadranu. Bistra voda omogućuje jasan pogled na predivne koraljne grebene, bogatu riblju populaciju i raznolikost morskog života. Zaroniti u naše more znači uroniti u živopisni podvodni svijet koji odiše raznobojnim vrstama riba, školjkama, morskim zvijezdama i drugim organizmima. Osjetiti toplinu sunčeve svjetlosti koja probija površinu mora dok se krećete kroz podvodne pejzaže Jadrana pruža neopisiv osjećaj povezanosti s prirodom i otkrivanja njenih tajni."

Kada smo je pitali da nam opiši svoje najzanimljivije ribolovno iskustvo izjavila je sljedeće: "Sjećam se kada sam prije nekoliko godina upucala Trnobokana, a zapravo nisam imala pojma o kojoj se vrsti ribe radi", izjavila je s osmijehom. "Kada sam je izronila na površinu, kolege su mi objasnile da se radi o egzotičnoj vrsti koja je zalutala. Bila sam oduševljena što sam imala priliku susresti tako rijetku ribu i osjetiti taj trenutak iznenađenja i divljenja prema čarima podvodnog svijeta."
 
Morske opasnosti koje vrebaju

"Nemam strah od dubine, jer s vremenom srastete s morem", izjavila je. "Primjerice, ja se užasno bojim visine, ali dubina je doslovno moj drugi dom. Osjećam se kao da tu pripadam. Znatiželja me neprestano vuče da idem dublje, istražujem, otkrivam nove dijelove podmorja. Obožavam nepoznato i osjećaj da se uvijek može otkriti nešto novo i fascinantno."
 
Gabriela neustrašivo roni prema nepoznatim dubinama i hrabro istražuje sve što se krije ispod površine. Njen bezgranični interes za podvodni svijet potiče je da se suočava s izazovima, nadmašuje granice i otkriva skrivene ljepote koje samo rijetki imaju privilegiju vidjeti. Za nju, dubina predstavlja mjesto gdje se osjeća slobodno, gdje se povezuje s prirodom na nekom dubljem nivou.
 
Kada smo je pitali boji li se morskih pasa i drugih potencijalnih opasnosti koje vrebaju u moru, Gabriela je s uvjerenjem odgovorila: "Iskreno, uopće ne razmišljam o tome." Svoju tvrdnju je potkrijepila zanimljivim primjerom koji je bacilo novo svjetlo na njeno razmišljanje. "Kada idete u šumu, sigurno ne strahujete da će vas svakog trenutka napasti ogroman medvjed, zar ne? Isto je i kada sam pod morem."
 
Ljubušanka je potom nastavila: "Od morskog psa možete pobjeći, popeti se nazad na čamac ili primijeniti neku od tehnika samoobrane. Uz pravilnu obuku i znanje, postoji način da se nosite s takvim situacijama. Međutim, kad se suočite s medvjedom koji istrči pred vas, male su šanse da mu pobjegnete jednom kada krene trčati za vama. Čak i ako se popnete na drvo, on će vas s jednakom lakoćom pratiti."
 
Dok se morske nemani često prikazuju kao prijetnja, sugovornica nas podsjeća da je ljudski faktor u ronjenju jednak, ako ne i veći, izazov s kojim se treba suočiti. "Ono što me fascinira i upozorava je činjenica da je u moru veća opasnost ljudska želja za postizanjem što boljeg rezultata", izjavila je ozbiljnim tonom. "Ponekad ta želja za natjecanjem i nadmašivanjem samih sebe može rezultirati ozbiljnim posljedicama, pa čak i smrću."
 
Stoga se poseban naglasak stavlja na razumijevanja granica vlastitog tijela, uključujući fizičku spremnost, kapacitet za zadržavanje daha i pravilnu upotrebu ronilačke opreme. Učenje i pridržavanje sigurnosnih protokola i pravila postaje vitalno kako bi se izbjegli potencijalni rizici.
 
Planovi za budućnost

Ova hrabra Ljubušanka, priprema se za novo poglavlje u svojoj ronilačkoj karijeri na nadolazećem svjetskom prvenstvu. Naime, naime ono bi se trebalo održati u Španjolskoj u rujnu ove godine. Ovo prestižno natjecanje zahtijeva iznimnu fizičku i mentalnu pripremu jer se lovi tijekom 2 dana neprekidno, svaki dan po 5 sati. Iako je izazovno i naporno, Gabriela s osmijehom ističe da se veseli natjecanju i smatra ga svojim godišnjim odmorom od svakodnevnih obveza.
 
Hrabrost u dubinama

Na kraju, ova priča inspirira nas da slijedimo svoje snove, suočavamo se s vlastitim strahovima i prelazimo granice koje nam se čine nedostižnima. Kroz svoj rad i uspjeh, Gabriela nam pokazuje da se predanost, upornost i hrabrost mogu krunisati izvanrednim rezultatima. Njezina poruka za sve čitatelje je da slijede svoju strast, sanjaju velike snove i ne bojte se suočiti s izazovima. "Važno je da pratimo svoje srce, da otkrijemo svoju pravu strast i da ne dopustimo strahu da nas zaustavi na putu ka ostvarenju našeg potencijala."
 
Stoga, neka njen uspjeh i hrabrost budu inspiracija za sve nas da se usudimo sanjati i hrabro koračati prema ostvarenju svojih ciljeva. Bez obzira na prepreke koje se mogu pojaviti, neka nam ova mlada i perspektivna Ljubušanka bude podsjetnik da snaga volje, strast i hrabrost mogu otvoriti vrata za nevjerojatne avanture i ostvarenje naših najvećih snova.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.