LJUBUŠACI BUDITE NA OPREZU Od siječnja možete očekivati inspekciju na vratima

Ljubuški

Inspektorat Grada Ljubuškog prije nekoliko je dana obavijestio javnost da će sukladno izvršenom postavljanju pločica sa kućnim brojem krenuti u inspekcijski nadzor postavljenih pločica na objekte u vlasništvu pravnih, ali i fizičkih osoba.

Vlasnik objekta odgovara za postavljenu pločicu

„Na cjelokupnom području grada Ljubuškog su postavljene nove pločice sa kućnim brojem, što obuhvaća 33 mjesne zajednice, gdje je sveukupno na objekte fizički postavljeno preko 8750 novih pločica sa kućnim brojem. Samim obilježavanjem objekata kućnim brojem, sukladno Odluci o nazivima i označavanju ulica, trgova i parkova i označavanju objekata brojevima na području grada Ljubuškog i Odluci o komunalnom redu, iste je naknadno zabranjeno oštećivati i uništavati, te neovlašteno skidati i mijenjati, odnosno vlasnik objekta odgovara za postavljenu pločicu sa kućnim brojem“, izjavio je za Hercegovina.info Dejan Rašić, glavni gradski inspektor.

Kako smo doznali, tijekom obilježavanja objekata izvršena je fotodokumentacija postavljenih pločica i vođeni su službeni zapisnici o njezinom postavljanju. Važno je za napomenuti da je sve to uvedeno u softverski program adresnog registra, a predmetni program je povezan sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Službom za inspekcijske poslove - Inspektorat Grada Ljubuškog.

Ljubuški

No što to zapravo znači? Upitali smo glavnog gradskog inspektora smiju li građani samostalno i bez nekih prethodnih konzultacija skidati pločice s kućnim brojem ukoliko se, na primjer, na kući izvršavaju završni građevinski radovi poput izrade fasade?

Na pomolu su i neke novčane kazne za „neposlušne“

„Svaku planiranu promjenu na objektu, koja obuhvaća i aktivnost oko postavljene pločice sa kućnim brojem, vlasnik objekta bi trebao prijaviti u nadležnu Službu za stambeno – komunalne poslove Grada Ljubuškog, da ovlašteni predstavnik predmetne Službe iziđe na teren i u koordinaciji sa vlasnikom objekta sačini službeni zapisnik u vezi moguće predmetne izmjene i slično“, objasnio je Rašić.

Stoga, što će se dogoditi s onima koji svoju pločicu s kućnim brojem ne održavaju čistom i urednom, koji su je na bilo koji način oštetili, uništili ili neovlašteno skinuli? Po svemu sudeći, na pomolu su i neke novčane kazne za „neposlušne“.

„Služba za inspekcijske poslove dobila je stalni pristup podacima iz evidencije Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) i to podacima iz evidencije: registar novčanih kazni i prekršajne evidencije. Samim tim stvorili su se uvjeti da nakon dugo vremena Služba za inspekcijske poslove – Inspektorat Grada Ljubuškog ima mehanizam za postupanje u provedbi inspekcijskih nadzora, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga i izricanje novčanih kazni, uz postojeće pokretanje kaznenog, prekršajnog i drugog postupka, za pravne i fizičke osobe koji se ne pridržavaju pozitivnih zakonskih propisa, sukladno inspekcijskim nadzorima i izdanim Rješenjima“, kazao je.

Prema saznanjima koja imamo, svi oni građani koji su nelegalno skinuli pločicu sa kućnim brojem dužni su do 10. siječnja 2024. godine istu vratiti na mjesto na kojem je bila prethodno postavljena. Nakon isteka danog roka, Gradski inspektori za komunalne poslove, zaštitu okoliša i ceste krenut će pojačani inspekcijski nadzor objekata na području grada Ljubuškog i poduzeti propisane mjere, koje podrazumijevaju izdavanje prekršajnih naloga i pokretanje prekršajnog postupka.

Na kraju, što je s onima koji još uvijek nemaju svoju pločicu?

„Svi objekti koji su naknadno izgrađeni, a nisu obilježeni kućnim brojem, vlasnici istih moraju nadležnoj Službi za stambeno – komunalne poslove Grada Ljubuškog podnijeti Zahtjev za izdavanje Rješenja o kućnom broju te narudžba i postavljanje pločice sa kućnim brojem na objekt, uz pravomoćnu važeću građevnu i uporabnu dozvolu. Bitno je naglasiti da troškovi označavanja objekata brojevima, nabava i postavljanje pločica sa kućnim brojevima, padaju na teret Proračuna Grada Ljubuškog“, zaključio je Rašić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.