FOTO/VIDEO  Ljubitelji adrenalina okupili se u Krehin Gracu kod Čitluka

Natjecanje u preciznom slijetanju u Krehin Gracu
Gradina 2023.

Krehin Gradac je malo naselje smješteno unutar općine Čitluk. Ovo pitoreskno mjesto okruženo je prekrasnim krajolicima hercegovačkog brdovitog područja, a njegov potencijal uočili su i ljubitelji nebeskih visina i adrenalina. Protekli vikend, upravo u Krehin Gradcu održano je treće po redu natjecanje u preciznom slijetanju paraglajderom pod nazivom „Sv. Ivan Gradina“. Hercegovina.info portala imala je priliku razgovarati s Ivanom Inom Planinićem, entuzijastičnim organizatorom ovog neobičnog natjecanja.

Natjecanje u preciznom slijetanju u Krehin Gracu

Natjecanje u preciznosti

"Natjecanje u preciznom slijetanju paraglajderom je jedan od najuzbudljivijih sportskih događaja koje organiziramo. Cilj svakog pilota natjecatelja je sletjeti što bliže ciljnoj točki. Iako možda na prvi mah izgleda poprilično jednostavno, takvo slijetanje zahtijeva vrhunsku vještinu i preciznost u upravljanju paraglajderom. Natjecatelji se ocjenjuju na temelju svoje udaljenosti od cilja, ali ne smijemo zaboraviti niti na element vremena koji igra itekako važnu ulogu. Kroz nekoliko rundi ili drugim riječima letova, svaki od naših natjecatelja imao je priliku pokazati svoje letačke vještine i preciznost u slijetanju. Što se tiče izbora pobjednika, pobjednik je onaj koji ostvari najmanju ukupnu udaljenost od ciljne točke. Ovo natjecanje je prava poslastica za ljubitelje paraglajdinga i prilika za nas entuzijaste da pokažemo što znamo i volimo raditi“, kazao je organizator Ivan Planinić.

Natjecanje u preciznom slijetanju u Krehin Gracu
 
Natjecanje se održalo u Krehin Gradcu.

"Natjecanje se održalo u Krehin Gradcu na uzletištu „Sv. Ivan Gradina“. Ovo nam je treće po redu, i iskreno se nadam da će ih biti još mnogo. Odluka da ga organiziramo baš ovdje nije bila slučajna. Naš Gradac je zbilja najsložnije mjesto, ne samo u Čitlučkoj općini, već se usuđujem reći, i na cijelom svijetu. Imao sam nevjerojatnu potporu mojih sumještana tijekom organizacije. Doslovno nisam osobno morao nazvati nikoga da mi pomogne. Moj mobitel nije prestajao zvoniti jer su moji sumještani inzistirali da mi na bilo koji način pomognu u organizaciji. Ljudi su kosili trimerima, pomagali u raščišćavanju terena i prenosili stvari i opremu", kaže Planinić.

Natjecanje u preciznom slijetanju u Krehin Gracu

"Najviše me je dirnulo sudjelovanje naše djece. Doslovno su molili da na bilo koji način budu uključeni, pa su se brinuli za raznošenje osvježavajućih pića pilotima i gledateljima. Vjerujte mi kad vam kažem, čim bi netko popio više od polovine svog soka, djeca su već trčala kako bi im napunila čašu iznova. Kažem vam, nije bit samo u pilotima i preciznom slijetanju, ta naša složnost je ono što čini ovakav događaj posebnim. Na kraju ne smijem zaboraviti spomenuti našega dragog Pavu Planinića. Pavo nam je uvijek tu prilikom organizacije ovakvih događaja i uvijek je spreman pomoći. Često volim naglasiti da je Pavo moja desna ruka, to je istina. Stoga, u ime svih nas, hvala ti Pavo na svemu što činiš za našu zajednicu i ovaj sport", nastavio je naš simpatični sugovornik.

Nagrada u rukama Ljubušaka Mateja Tomića.

Kako smo iz razgovora saznali, na natjecanju koje se održalo u nedjelju, nastupilo je ukupno 19 natjecatelja kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz Hrvatske, a tijekom natjecanja održane su čak 3 serije polijetanja.

Uzbudljivo natjecanje završilo je dodjelom zasluženih nagrada. Prvo mjesto pripalo je Mateju Tomiću iz Ljubuškog, koji je svojim sjajnim letovima osvojio srca publike i žiri. Naš sugovornik, Ivan Planinić, koji je ujedno i domaćin ovog izvanrednog događaja, osvojio je drugo mjesto, pokazujući svoje izvanredno letačko umijeće i vještinu. Na trećem mjestu našao se Ivica Tamburović, natjecatelj koji je došao iz Vrgorca i svojim performansama ostavio snažan dojam na sve prisutne.

Natjecanje u preciznom slijetanju u Krehin Gracu
 
"Prognoza za taj dan nije obećavala šuno, ali na kraju se sve super posložilo. Imali smo blagi jugozapadni vjetar brzine od 2 do 4 metra u sekundi, što je bilo idealno za početak natjecanja. Ukupno je sudjelovalo 19 hrabrih pilota, spremnih za izazov. Prvi krug natjecanja započeo je oko podneva, a moj prvi slet bio je gotovo savršen, udaljio sam se samo 3 centimetra od središta cilja. U drugom krugu sam bio sam na udaljenosti od samo 10 centimetara od središta. Tada sam se počeo opuštati jer sam mogao više uživati u letu a manje razmišljati o rezultatu, jer smo znali da će se bodovati dva najbolja rezultata iz tri kruga natjecanja. Domaćin, kao i svake godine, pružio nam je nevjerojatan doživljaj, s osiguranim prijevozom, hranom, roštiljem i pićem. Pridružilo nam se više od 200 gledatelja, atmosfera je bila nevjerojatna. Ono što je najvažnije, sve je prošlo bez ozljeda za sve natjecatelje. Hvala organizatorima na podršci" - izjavio je pobjednik natjecanja, Matej Tomić.

Nagrade za prva tri osvojena mjesta uručio je poznati hrvatski NBA košarkaš Zoran Planinić, što je bilo iznenađenje koje je oduševilo ne samo pilote nego i sve prisutne gledatelje. No, baš kad smo pomisli da je kraj, organizator je spomenuo još jednog gosta iznenađenja. 

"Dodatnu čar cijelom ovom događaju dodao je Ivan Curić iz Opuzena, koji je sve prisutne iznenadio kada se s paramotorom pojavio u zraku iznad Gradca. Nažalost, vremenski uvjeti nisu dopustili da razvije zastavu koju je planirao“, nadodao je Planinić.

Sadržaj se učitava...

Zajedništvo kao temelj.

"Ono što želim posebno naglasiti je snaga zajedništva. Naša zajednica nije zatvorena, baš naprotiv ona okuplja ljude svih vjera i nacionalnosti. Ljubav prema adrenalinu i visinama je ono što nas spaja i čini tako složnima. Još se jednom želim iskreno zahvaliti svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ovog događaja. Osim toga, posebnu zahvalu želim uputiti članovima HGSS Čitluk koji su brinuli o sigurnosti nas pilota i pružali podršku gledateljima kako bi osigurali da sve prođe sigurno i bez ozljeda. Na kraju, hvala našim kolegama i prijateljima, Abdulahu koji je došao iz Tuzle i Jasminu iz Sarajeva, što su putujući iz svojih gradova pokazali da nema granica kad je riječ o strasti prema ovom sportu".

Natjecanje u preciznom slijetanju u Krehin Gracu
 
Ovo natjecanje je primjer kako sport može povezati ljude bez obzira na njihovu pozadinu, vjeru ili podrijetlo. Ponosan sam na našu zajednicu i uvjeren sam da će ovakvi događaji i dalje jačati tu nit zajedništva koja nas veže. Pozivam sve vas da nam se pridružite i idućeg ljeta ovdje u Krehin Gradcu", zaključio je Planinić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.