Ljubić: Herceg Bosna nije bila paradržava, ne odustajemo od BiH, ali kao federalne države

Dragan Čović
kupu je nazočio i hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH dr Dragan Čović.

U ime HNS BiH, okupljenima se, kako javlja Hrvatski Mediski Servis, obratio predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH Božo Ljubić.

"Na odnosu prema ratnicima, prema ljudima koji su dali svoje živote... tu Hrvatska polaže ispit sama pred sobom. Tu Hrvatska prolazi ili dobiva negativnu ocjenu" govorio je proslavljeni hrvatski general Janko Bobetko. Stoga je odgovornost cjelokupnog društva, a posebice izabranih i imenovanih dužnosnika da se u programima i djelovanju svih institucija prepozna briga i uvažavanje branitelja.

Hrvatski narodni sabor BiH, konkretno Glavno vijeće, kojim predsjedam, je tu odgovornost otpočetka prepoznao i prihvatio. U okviru Glavnog vijeća djeluju dva odjela, Odjel za branitelje i Odjel za drugi svjetski i domovinski rat koji su izravno odgovorni za pitanje branitelja", rekao je Ljubić.

Naglasio je kako je odgovornost ukupne hrvatske politike u BiH, koja je sublimirana u okviru institucija i stranaka Hrvatskog narodnog sabora, je obrana istine i digniteta obrambenog domovinskog rata.

Ljubić je informirao okupljene nositelje ratnih odličja i predstavnike braniteljskih udruga kako je u FBiH trenutno aktualna izrada i usvajanje seta od šest Zakona vezanih za ostvarivanje statusnih prava branitelja među kojima je i „Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja odličja i članova njihovih obitelji..."

Za sva ova zakonska rješenja koja su u izradi HNS - Glavno vijeće i Koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO imaju usuglašen i jedinstven stav koji je dostavljen predstavnicima hrvatskog naroda u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Federacije a postignut je značajan stupanj suglasja s predstavnicima udruženja ABiH i ministrom branitelja FBiH.

Naša zadaća je, istaknuo je, potaknuti i tražiti da se ubrza procedura donošenja ovih zakona u Parlamentu FBiH.

"Braneći hrvatska područja u BiH, ali i izravnim angažmanom na pripremi i provođenu oslobodilačkih operacija u Hrvatskoj koje su kulminirale u Oluji, mi smo zajedno s našim sunarodnjacima iz Hrvatske vodili jedan obrambeni domovinski rat. Obranili smo i Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Kažem mi jer sam i sam sudjelovao u organiziranju obrane 1991. a radeći kao ratni kirurg u Ratnoj bolnici HVO u Mostaru dobio čin pukovnika HVO. Budući da je domovinski rat jedan i statusna prava hrvatskih branitelja trebaju biti riješena na jednak način", kazao je Ljubić.

On je okupljene informirao i kako su započete aktivnosti na izradi jedinstvenog Zakona o pravima branitelja u Hrvatskoj, te da su u svim skupinama za izradu ovog Zakona i predstavnici HVO.

Kao aktualni zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Ljubić je kazao da je u stalnoj komunikaciji, putem Odjela za branitelje, te da je neophodno u narednom sazivu Sabora svim političkim strankama a posebice Vladi i nadležnom ministarstvu komunicirati poruke s ciljem izjednačavanja prava hrvatskih branitelja.

Obraćajući se nositeljima ratnih odličja Herceg Bosne dr Ljubić je kazao kako su socijalna pitanja važna ali za našu budućnost na ovim prostorima još važnije je, kako je nagladsio obraniti istinu o domovinskom ratu, istinu o Hrvatskoj republici Herceg Bosni.

"Stoga treba svim pravnim, diplomatskim i političkim sredstvima u sinergiji s institucijama, RH odbaciti monstruoznu, apsurdnu i za Hrvatski narod uvredljivu kvalifikaciju o tzv. „udruženom zločinačkom pothvatu" koja se nalazi u optužnici i prvostupanjskoj presudi hrvatskoj šestorci iz BiH u Haagu. Naime, ukoliko bi takva kvalifikacija ostala onda bi se u ekstenzivnom tumačenju moglo optužiti skoro svakog člana HDZ i HVO. Nažalost, već smo svjedoci takvog ekstenzivnog tumačenja, kroz objavljene optužnice časnicima HVO od strane tužiteljstva BiH, gdje se po principu „copy-paste" koristi ova kvalifikacija", kazao je Ljubić.

"Obrana istine o domovinskom ratu je neodjeljiva od obrane istine o Hrvatskoj Republici Herceg Bosna, čiju 23 obljetnicu smo obilježili prije nekoliko dana. Tom prilikom sam odaslao, uz čestitku, jedno očitovanje kao predsjednik GV HNS-a, koje je objavljeno negdje cjelovito, negdje fragmentarno (kako je već kome politički i nacionalno odgovaralo) a u većini glavnih medija u BiH. Razočaravajuće je, međutim da je to očitovanje u jednom od najčitanijih hrvatskih dnevnih listova iskorišteno da se mene, Čovića nas iz BiH pokuša konfrontirati s predsjednikom HDZ Andrejem Plenkovićem gdje se između ostalo Herceg Bosna naziva paradržavom", kazao je Ljubić aludirajući na zagrebački Jutarnji list, a potom nastavio:

"Na znanje i ravnanje svima s ovog mjesta poručimo, Herceg Bosna nije bila para država. Herceg Bosna je bila privremeni, legalni administrativni aranžman formiran s ciljem da se organizira civilni život i obrana u situaciji kada centralna vlast u Sarajevu (ako se vlašću mogla uopće nazvati) nije bila u stanju kontrolirati niti Sarajevo, a HVO je bio priznat kao legalna obrambena vojska", kazao je Ljubić, podsjećajući i na ono što je napisao u čestitki povodom obljetnice proglašenja Hrvatske republike Herceg Bosne.

"Hrvatska Republika Herceg Bosna nije ugašena niti je napuštena. S obzirom na stanje države BiH i sve što se danas događa i sa strane političkog Sarajeva i sa strane Banja Luke, Herceg Bosna je danas aktualnija nego ikada zadnjih 20 godina. Herceg Bosna je ugrađena u temelje i Federacije i današnje BiH, temeljem Washingtonskih i Daytonskih mirovnih sporazuma. Kako su ti međunarodni sporazumi prekršeni na štetu Hrvata, mi politički predstavnici Hrvata, imamo političko utemeljenje tražiti rješenja za uređenje države po mjeri tri konstitutivna naroda. Međutim, ako za to nema volje niti spremnosti kod naših partnera iz druga dva naroda, onda sukladno međunarodnom pravu, imamo pravo tražiti vraćanje na stanje „status quo ante" tj. na stanje prije sklapanja tih sporazuma, a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna", poručio je.

Što drugo, zapitao se Ljubić, danas reći u situaciji kada entitet RS na polovici teritorija zaokružuje svoju državnost a samo je pitanje vremena kada će krenuti i u pravcu formalnog osamostaljenja. Što drugo reći kada političko Sarajevo u nemogućnosti nametanja dominacije na cijelom teritoriju BiH, koristeći etničku većinu i nametnute revizije Daytona na štetu Hrvata, pretvara Federaciju u bošnjačku repliku Republike Srpske.

Nespremnost bošnjačke politike da se, naglasio je Ljubić, provede odluka Ustavnog suda o Mostaru, dogovori tipa Izetbegović-Dodik od prije nekoliko tjedana bez Hrvata i na štetu Hrvata, useljavanje iz arapskih zemalja i gradnja eksteritorijalnih naselja pod plaštom investicija itd. otkrivaju više nego politička retorika prave namjere bošnjačke politike.

"I pred svega toga mi Hrvati ne odustajemo od Bosne i Hercegovine. Ona je naš zavičaj, naši korijeni su ovdje najdublji i nećemo je napustiti niti prepustiti bilo kome! Danas je branimo političkim i diplomatskim sredstvima. Lideri smo u priključenju BiH Europskoj Uniji i NATO. Smatramo da je to hrvatski interes ali najbolji interes svih naroda i građana BiH", kazao je ratnim veteranima u Žepču predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH, te pozvao "naše partnere s kojima dijelimo odgovornost za BiH" da "konačno, odgovorno i u dobroj vjeri pristupimo razgovorima o preuređenju BiH na principima Rezolucije EU parlamenta, „principima federalizma i legitimnog predstavljanja naroda".

Dodao je kako je "gruba manipulacija da želimo vraćati kotač povijesti nazad".

"Međutim, svjesni smo mi i okruženja u kojem živimo i da nisu napušteni veliko nacionalni i veliko državni koncepti, koji su ne tako davno uzrokovali agresivne ratove na Balkanu. "Nitko nema pravo reći da neće ponovo ratovati" reče Ivica Dačić. Nisam Dačića citirao zato što je to nešto posebno mudra izreka, već zato da upozorim da su to riječi današnjeg ministra vanjskih poslova Srbije a prije 25 godina, za vrijeme agresivnih ratova Srbije, jednog od najbližih Miloševićevih suradnika.

Zato naš odnos uvažavanja prema našim ratnicima i braniteljima je ujedno i poruka današnjim i budućim naraštajima Hrvata, da je časno boriti se za nacionalne interese. Pa ako bude neophodno i u budućnosti. Ratovi i nestabilnosti nedaleko od nas ne dopuštaju nam da se opustimo. Ovdje mi se za kraj prikladnim čini parafrazirati „željeznog kancelara" Bizmarka: „Štuke u balkanskom ribnjaku ne dopuštaju nam da budemo šarani", kazao je na kraju obraćanja nositeljima ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Herceg Bosne, predstavnicima udruga obitelji poginulih i predstavnicima svih udruga domovinskog rata, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH dr Božo Ljubić, javlja HMS.