FOTO  Ljepote Hercegovine kroz objektiv mladog Nevesinjca

Hercegovina ljepote hercegovine
Miroslav Simović

Hercegovina je sama po sebi lijepa. Spoj tradicionalnog i modernog, rijeka i planina, brda i jezera, spojivog i nespojivog čini je tako atraktivnom da predstavlja vječnu inspiraciju za sve vrste umjetnosti. Ovekovječile su je pjesme, akvareli, kolaži, ali u skladu sa vremenom, danas je ipak najtraženija fotografija.

Miroslav Simović iz Nevesinja ima baš takav cilj. Da na vjerodostojan način prikaže sve čari ovog dijela Bosne i Hercegovine. Hercegovac po rođenju, svjestan je da dobra fotografija može doprinijeti razvoju turizma ovog kraja.

Ja dosta vremena provodim obilazeći, ne samo Nevesinje, nego i ostale dijelove Hercegovine i zaista je pravi potencijal za turizam. A i raj je za fotografe“, kaže Miroslav za Hercegovina.info.

Ovaj mladi umjetnik, fotografijom se počeo baviti sa svojih petnaest godina. Najprije amaterski, da bi 2017. godine napravio svoju prvu profesionalnu fotografiju i kupio svoj prvi fotoaparat. Danas u eri društvenih mreža i najnovijih mobilnih telefona, djeluje tako lako baviti se fotografijom. A zapravo nije tako. Dobra fotografija zahtijeva mnogo više od uređaja i objektiva.

Za dobru fotografiju nije potrebna najskuplja oprema. Naravno da ona olakšava rad, ali nije je nužno imati. Mislim da je, prije svega, potrebna ljubav, a ljubav je ono što nas pokreće, kako u životu, tako i u ovom poslu. Naravno da je i talenat bitan, ali ako ne volimo ono što radimo i ne uživamo u tome, to vremenom postaje dosadno i uglavnom se odustaje“,

Pored ljubavi i talenta, svakako je bitan predijel koji se fotografira. Zato Hercegovina dominira. Kada bi se u nekom poznatom svjetskom magazinu gledale slike npr. Bilećkog jezera ili Veleža, to bi bilo očaravajuće. Djelovalo bi kao neko skriveno jezero na kraju svijeta ili planina puna vulkana i lave. A zapravo su to motivi koji su nam dostupni, a koje ponekada tako olako prihvatamo. Zato Miroslav uživa u svome poslu. Istražuje neka nova mjesta i daje priliku cijeloj regiji da pokaže sav svoj potencijal.

Miroslav je svoju strast, sem što je samoinicijativno fotografirao, usavršavao na tečaju fotografije kod Zorana Mrđenovića u Banja Luci. Kaže da je objeručke prihvatio Zoranovu ideju da ostane raditi kod njega, jer pored majstora svoga zanata samo može napredovati i raditi na sebi.

Pronašao se u ovome i smatra da bi ovo mogao biti njegov životni poziv.

„Moji planovi za budućnost kao i želja od djetinjstva je to da imam svoj studio, u kojem ću korisnicima svojih usluga omogućiti da dobiju savršenu fotografiju koja im može ostati kao uspomena na to razdoblje njihovog života. Također, imam u planu i organizirati svoju prvu samostalnu izložbu, da kroz svoje radove pokažem sve ljepote koje imamo u Hercegovini, a za koje većina, nažalost, ne zna. “

Neka od njegovih zanimljivih fotografija će sigurno naći put do ljubitelja ove vrste umjetnosti. Neka će zasigurno privući turiste da uživo vide to savršenstvo koje se nalazi na papiru. Fotografija i jeste jedan od najboljih načina za iskazati inovativnost, kreativnost i predanost radu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.