Livno slavi 1117 rođendan

Nakon mise upriličena je svečana sjednica Općinskog vijeća Livna, kojoj su nazočili vijećnici Općinskog vijeća, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Nediljko Rimac s ministrima, generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša, predsjednik kluba Hrvata u federalnom parlamentu Mate Franjičević, načelnici susjednih općina, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici vojske, vjerskog i stranačkog života.

U svom obraćanju predsjednik Općinskog vijeća Nijaz Golub prisjetio se bogate prošlosti grada i prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja u povelji kneza Mutimira 28. rujna 892. godine.

Čestitajući 1117. rođendan grada, livanjski načelnik Luka Čelan osvrnuo se na postignute rezultate u protekloj godini, istaknuvši da najteža godina recesije neće utjecati na korisnike općinskog proračuna i na realizaciju kapitalnih projekata u općini.

"Kockice za izgradnju prstenastog vodovoda su se posložile, novac je osiguran tako da nastavak izgradnje može biti nastavljen", kazao je načelnik Čelan.

Istaknuo je da se slika Livna mijenja, počevši od središnjeg trga koji je renoviran, gospodarske zone Jug koja otvara nova radna mjesta, grad se širi prema naselju Podvornica-Zgona, u tijeku je renoviranje zgrada Općine, itd.

Naglasio je da je kulturnih događanja malo i da su vrata općine uvijek otvorena za kulturne projekte.

Čestitku u povodu rođendana grada Livna uputila je i predsjednica FBiH Borjana Krišto.

"Iako smo svjesni trenutka i složenih društveno-političkih prilika i odnosa u BiH i vremena globalno-financijske krize ove teškoće ne smiju biti prepreka napretka Livna", poručila je Krišto.

Nakon svečane sjednice OV-a položeni su vijenci na spomenik poginulim za slobodu hrvatskog naroda te na Trg kralja Tomislava.

Program obilježavanja Dana livanjske općine bit će okončan predstavljanjem zbirke poezije „Evanđelje po čovjeku“, pjesnika Dragana Čondrića, u dvorani Pastoralnog centra, gdje je istim povodom, sinoć otvorena izložba radova Međunarodne ženske likovne kolonije „Bila 2009.“

fena