LIVNO Na Efrem kuli završena prva faza arheološkog istraživanja

Efrem kula Livno
Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno

Na Efrem kuli završena je prva faza 2. kampanje sustavnog arheološkog istraživanja.

Istraživanje kule nastavak je projekta u organizaciji Grad Livna kojim se planira zaštita, obnova i prezentacija utvrde starog Bistričkog grada.

Istraživanje je provedeno u organizaciji Grada Livna u suradnji s Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica – Livna pod nadzorom Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika u Sarajevu.

Voditeljica arheološkog istraživanja je Marija Marić Baković, muzejska savjetnica FMGG-a, uz arheologa Filipa Ćubelu te prosječno 6 do 8 radnika na terenu.



Efrem kula nalazi se iznad stijena Crvenice na zaravni Teber. U ovoj fazi istraživanja uz kulu kružnog tlocrta (unutrašnjeg promjera 5,30 m i vanjskog 8,50 m, najviša sačuvana visina zida je oko 5,30 m te debljina zida 1,60 m) istražen je pomoćni utvrđeni prostor debljine zidova preko 4 m na kojeg se veže novi kompleks zidova koji se dalje nastavljaju te u tom dijelu iskopavanje nije završeno.

Rezultati najnovijih istraživanja pokazali su da se radi o kompleksnom utvrđenju uz obrambenu kulu za koju pretpostavljamo da je iz doba Osmanskog Carstva, isto tako otvorena je mogućnost starijih slojeva na ovom lokalitetu.

Arheološka istraživanja puna su nepredvidljivih situacija koje nam predstavljaju nove izazove, sa svakim novim rezultatom postavljaju nam se i nova pitanja koja nas u istraživanjima vode dalje.

Veseli nas što sudjelujemo u stvaranju nove vizure grada Livna.