LIVNO Linnovate dosad pokrenuo pet poduzeća i dva obrta te otvorio 13 radnih mjesta

Vrijedna ekipa iz Tehnološkog parka Linnovate u Livnu u zadnje dvije godine otkad djeluju, pokrenula je pet poduzeća i dva obrta koja su stvorila 13 novih radnih mjesta, a u ovoj godini obećavaju još 30-ak novih.

Stajali nisu ni za vrijeme pandemije – od toga da su se aktivno sa svojim potencijalima uključili za softwersku potporu praćenja stanja potreba uzrokovanih covidom te stavili na raspolaganje sve svoje mreže u svijetu za eventualnu nabavu potrebne opreme, do toga da su stalno radili na nastavku dobro započetih aktivnosti oko stvaranja novih mladih tvrtki na području Hercegbosanske županije.

"Trenutno se u Tehnološkom parku Linnovate održava i treća startup akademija, gdje znanje o otpočinjanju, ali i upravljanju konkretnim biznisom usvaja novih osam startupa", kazala je u razgovoru za Fenu članica Upravnog odbora Linnovate prof.dr.sc. Žana Mrkonjić.

Prisjećajući se kako je sve počelo i kako je nastao Tehnološki park Linnovate, Mrkonjić se osvrnula na 2017. godinu te inicijativu entuzijasta iz Livna – Marina Jozića, Bože Perića i Bernardina Ćenana.

"Odlazak mladih ljudi, gospodarstvo na izdisaju, besperspektivnost za one koji su ostali, stvorila je ideju u trojici Livnjaka, od kojih su dvojica zbog boljih poslovnih mogućnosti i sami odselili iz svog rodnog grada, da pokrenu u Livnu Tehnološki park", istaknula je Mrkonjić.

Samo takva institucija, složili su se, bi mogla pridonijeti gospodarskom razvoju, tehnološkom napretku, koji bi stimulirao poduzetničke i investicijske aktivnosti, koji bi motivirao mlade i sve koje nemaju hrabrosti, novca, ali i znanja o poslovanju da pokrenu svoje ideje i pretvore ih u komercijalne biznise.

"Znali su, kako je to i inače, praksa u Bosni i Hercegovini da će ih u njihovom naumu teško podržati lokalne i županijske institucije vlasti, u što su se vrlo brzo i uvjerili", kazala je Mrkonjić.

Tadašnje strukture vlasti, dodala je, ostale su potpuno nijeme na napore da i sami podupru ovakvu instituciju u svom gradu, županiji. No, jednako tako su znali da postoji jedna adresa kojoj neće biti svejedno i koja zna što znači nemati potporu, boriti se i sa silama i hridima i uspjeti, a to je Mate Rimac.

"Bezrezervno ih je podržao i stavio sve svoje resurse na raspolaganje, od vlastite obiteljske kuće u kojoj je trenutno smješten Tehnološki park Linnovate, do financijske potpore koja je iznjedrila stvaranje i utemeljenje investicijskog fonda ‘Linnovate Loan Fond’, koji je do danas podržao četiri startupa u iznosu od 68.000 maraka", naglašava Mrkonjić.

Danas je to institucija koja je stvorila povjerenje ljudi koji žele vlastitim naporima kreirati svoju poslovnu budućnost.

"Na tom putu im, uz angažirane stručnjake, pomaže i cijeli Upravni odbor koji se stavio na raspolaganje od Karoline Brdar, prof.dr.sc. Žane Mrkonjić, Marina Jozića, prof.dr.sc. Stipe Čelara, Bernardina Ćenana, Ante Rimca, do Bernarde Jozić i Ivone Ćorić. Da su na dobrom putu govori i iskustvo utemeljenih tvrtki koje su već ostvarile solidne rezultate na domaćem, ali i inozemnom tržištu", poručuje Mrkonjić.

Pojedinci, ali i tvrtke koje je prepoznao i s kojima surađuje Tehnološki park izazvali su i zanimanja novih investicija i investitora.

Tako je već na pomolu otvaranje 30-ak novih radnih mjesta samo u ovoj godini, a vizija Tehnološkog parka Linnovate je postati regionalno prepoznatljiv kreator poticajnog, inovacijskog, tehnološkog i poslovnog sustava za stvaranje inovativnog i konkurentnog poduzetništva i perspektivniju budućnost regije, kaže Mrkonjić.

No na tom putu i dalje smatraju da je nužno umrežavanje sa svim relevantnim institucijama kojima je u cilju gospodarski razvoj i budućnost ove regije.

"Dvije i pol godine bile su dovoljne da Tehnološki park u Livnu pokaže da je imao i ima ozbiljne namjere i da tu nema mjesta za bilo kakvo interesno špekuliranje i lažni altruizam. Uz dosadašnje rezultate to se da zaključiti i iz nedavnog susreta s novoizabranim gradonačelnikom Darkom Čondrićem i njegovim prvim suradnicama koji je istaknuo važnost sinergijskog djelovanja grada i institucije kakav je Tehnološk park Linnovate", napominje Mrkonjić.

Rezimiranje dosad učinjenog od strane Tehnološkog parka u Gradu Livnu, tj. obostrano davanje prijedloga za jačanje daljnje suradnje, rezultiralo je i konkretnim dogovorom.

Tehnološkom parku Livnu, jedan dio troškova, koji će se opet odnositi na usluge koje će park servisirati kako gradu, tako i poduzetnicima, na godišnjoj razini, trebalo bi se pokrivati iz proračuna grada Livna – istaknula je članica Upravnog odbora Linnovate.

Kako Tehnološki park svoje savjetodavne usluge, pomoć pri izradi projekata, potom novih proizvoda i usluga, provedbi planova pozicioniranja na domaćem i ino-tržištu, organiziranju edukacija, stručnih treninga, tematskih konferencija, posredničkih B2B događanja, investicijskih foruma i ostalih događanja u cilju jačanja istraživačkih i razvojnih kapaciteta poslovnog sektora ne obavlja samo za građane i poduzetnika Livna, već sve zainteresirane s područja cijele Županije, iz spomenutog parka očekuju kako će novoizabrani premijer Hercegbosanske županije imati puno više razumijevanje od svog prethodnika i poput Čondrića pokazati da HBŽ može na bolji način, zajednički iskoristiti puno bolje svoje potencijale.

"No, dotad, danas već osnažena institucija, na čelu s globalno priznatim poduzetnikom Matom Rimcem kreće u osnaživanje i poboljšanje svoje pozicije kod međunarodnih institucija, vlada i donatora koji će u Tehnološkom parku prepoznati istinsku želju za ekonomskim osnaživanjem i razvojem ove regije", zaključuje Mrkonjić.