LIVNO Idu li Kruzi pod koncesiju? Hoće li divlji konji izgubiti svoje stanište?

planina Krug,Livno,divlji konji,izvori Mandeka,Livno,voda
Relax Livno

GO HRS-a Livno oglasio se danas priopćenjem nakon potvrde kako je raspisan poziv zatvorenog tipa na natječaj za dodjelu tri koncesije, na širokom području planine Krug.

"Više privatnih osoba se javilo s informacijom, a potvrdu iste smo dobili iz Vlade HBŽ, kako je raspisan poziv zatvorenog tipa na natječaj za dodjelu tri koncesije, na širokom području planine Krug. Iz tog razloga, GO HRS-a Livno je u proceduru poslao vijećničko pitanje/inicijativu na adresu gradske uprave na ovu temu kako bi se u sve ovo uključila javnost", navode.

"Zašto se ide u proceduru dodjele u koncesiju ovog područja? Kako doznajemo, radi se o izgradnji vjetroelektrana. Ako je to istina, kako je moguće da je sve prošlo bez javne rasprave, osobito ako se zna da je cijelo područje prošarano privatnim vlasništvom. Kako se planiraju riješiti imovinsko pravni odnosi? Tražimo da bude uključena javnost, pogotovo što je u cijelom procesu zaobiđeno gradsko vijeće Livna", ističu.

"GO HRS-a Livno je u više navrata na sjednicama vijeća problematizirao praksu dodjeljivanja prostora u koncesiju, bez ikakvog učešća javnosti. To smo radili iz razloga što je to konstanta aktualne gradske uprave, nastavljena od prošlog saziva. Ne razumijemo zašto se inzistira na tome, ako se zna da je prihod od koncesija u prvom kvartalu ove godine iznosio 300KM! Od svih izdanih koncesija, prošle godine, grad Livno je prihodovao oko 10 000 KM", dodaju.

"Kako nam je javljeno iz Vlade HBŽ, inicijativa za dodjelu planine Krug u koncesiju je došla od grada Livna. Zašto pozivom zatvorenog tipa? Zato nas zanima, znajući brojke iznad, koju konkretno će korist od svega imati žitelji Livna? Prošlo je više od godinu dana da smo oživili turističku zajednicu Grada. Šta se napravilo po pitanju osmišljavanja turističke ponude Grada koja bi uključila i smislen plan kada su u pitanju divlji konji? Volimo ih srcem prije svakih izbora. Jesu li nam važniji interesi pojedinaca od zaštite okoliša? Ovo pitamo iz razloga što su nam se obratile i organizacije za zaštitu životinja s upitom na ovu temu".

"Naime, dokazano je da konji koji žive u divljini ne vole biti blizu vjetroparkova. Što će biti s njima ukoliko dođe do realizacije ovog projekta? Kako saznajemo, otvaranje ponuda na zatvoreni poziv će biti 16.06.2022. S toga, i ovim putem javno pozivamo gradsku upravu Livna i gradonačelnika da nam odgovore na sve ovo, da nakon ovog datuma ne bi morali pokrenuti aktivnosti pred pravosudnim organima", zaključuje se u priopćenju GO HRS-a Livno.