LIVNJACI U BORBI ZA VODU "Ovakvim ugovorima postajemo afrički rezervat, šest žena je završilo na hitnoj jer brane svoje temeljno pravo"

Mirko Krivić
Hercegovina.info

Predstavnici livanjske udruge građana 'Turani' danas su u Mostaru održali pressicu na kojoj su pokazali dokumente do kojih su došli u posjed koji svjedoče da se u izdavanju koncesija investitorima utvrdilo više od 50 kršenja zakona i procedura. Kažu da ovu pressicu nisu mogli održati u Livnu jer je taj grad medijska crna rupa i da smo svi mogli svjedočiti kako se postupa prema mirnim prosvjednicima nakon prošlotjednog brutalnog postupanja policije.  Mirko Krivić ispred mještana i navedene udruge kazao je da Vlada HBŽ pogoduje investitorima čime je opskrba pitkom vodom dovedena ozbiljno u pitanje.

Mirko Krivić


Preporuka povjerenstva je bila da se sporni ugovor o koncesiji raskine. Međutim Vlada HBŽ je promijenila stav i dali su mogućnost da se pravi aneks ugovora.

"Županijsko javno pravobraniteljstvo je kazalo da aneks ugovora ne sadrži bitne sastojke ugovora o koncesiji i ne može se stupiti o zaključivanju ugovora. Pravobraniteljica naglašava da nije došlo do ispravka lokacije koncesije jer je za nas mještane to vrlo važno i razlog zašto prosvjedujemo svih ovih godina. Lokacija je najvažnije jer je početna lokacija iz ugovora 'Poljana', a više su puta nezakonito mijenjali lokaciju i sada se došlo tik do vodocrpilišta odakle mi crpimo vodu", kazao je Krivić te se osvrnuo i na Ministarstvo financija za koje je rekao da peru ruke od cijelog slučaja.

Ministarstvo financija HBŽ Draška Dalića sa sjedištem u Tomislavgradu ogradilo se od cijelog slučaja proglasivši se nenadležnim za davanje mišljenja, a isto tvrde i njihove kolege iz Ministarstva pravosuđa i uprave dok iz udruge građana tvrde da se dokumentacija krila od navedenog ministarstva.

Mirko Krivić

"Ministarstvo pravosuđa i uprave HBŽ očituje se da povodom zahtjeva za dostavljenje mišljenja Ministarstvu gospodarstva, da isto nije nadležno za davanje mišljenja u konkretnoj stvari", kazali su.

Livnjaci smatraju da ovakvim dodjeljivanjem koncesija postaju rezervat.

"Vrlo je jasno i donosi se zaključak da je jedino političkim lobiranjem i izadavanja raznih koncesija poput ove jedan od način rasprodaje našeg javnog dobra kao da smo neka afrička zemlja, slobodno mogu reći da polako postajemo rezervat na svojoj grudi", kazao je Mirko Krivić, koji je i gradski vijećnik (HRS).

Tvrde da javna rasprava nikad nije održana i da mještane nitko ništa nije pitao. Odvjetnik Ivan Prskalo kazao je da je peticiju protiv bušenja potpisalo 250 odraslih osoba, ne uključujući maloljetnike koji su direktno ugroženi.

"Meni je zanimljivo što svaki pravnik vidi iz aviona i seže još od rimskog prava pa moram citirati Marka Porcija Katona koji kaže 'što je nevaljano od početka, ne može se osnažiti protekom vremena'. Ovaj postupak dodjele koncesija u startu nije proveden na zakonit način. Zašto se ovdje pokušava prenijeti koncesija za koju je sama Vlada HBŽ utvrdila da je ništavna, pa onda se nešto prepravlja, ponovno donosi? To ne znam i to ćemo utvrditi zakonskim propitivanjem cijele priče", istaknuo je Prskalo.

Mirko Krivić

Mještanka Marijana Brešić i jedna od onih koja je iz prvih redova doživjela prošlotjednu policijsku brutalnost podijelila je dojmove.

"Sto puta do sada kao i ovaj put sam izašla na, moram naglasiti, mirne prosvjede. Nisam ni u najluđim snovima mogla sanjati ono što smo doživjeli, a govorit ću kao žena koja je napadnuta od strane policije. Žao mi je iskreno policajaca koji su to mladi momci koji su došli iz svih naših općina i njima je na čelu pisalo da im je neugodno. Oni su dobili zapovijed i morali su tu biti, a ovim putem pozivam na odgovornost nalogodavce koji su ih tu poslali jer je 6 žena završilo na hitnoj pomoći i žalosno je da se to događa u 2022. godini. Ne mogu vjerovati i još sam u šoku, a pravdu ćemo tražiti i pravnim putem da se kazne svi koji su to naredili. Razočarana sam i pristupom onih kojima su puna usta ženskih prava, a ovome nisu rekli ni slova. Očito mi iz jednog malog Livna nismo nikome zanimljivi, a da se dogodilo u nekom većem gradu sigurno ne bi prošlo ispod radara".

Livnjaci tvrde da će svaki put braniti svoje temeljno ljudsko pravo na pitku vodu i da neće dozvoliti nikakve ilegalne eksploatacije u svom kraju čime bi direktno ugrozili vodocrpilišta, a najavljuju i kaznene prijave protiv svih odgovornih koji sudjeluju u muljaži koja traje i previše.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.