LIJEPO ZVUČI, ALI... Studenti iz HNŽ bi od iduće godine mogli studirati besplatno

Studenti
Ilustrativna fotografija

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije danas su razmatrali strategiju mladih koju je izradila Vlada HNŽ te pitanje i izmjene dopuna financijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje. 

‘’Imamo tu još nekih točaka nižeg značaja pa ih ovom prigodom ne bih ni spominjao. U međuvremenu je pristigao jedan materijal koji se zove Zakon o izmjenama Zakon o policijskim službenicima HNŽ-a i danas ćemo to ponuditi zastupnicima da se uvrsti na dnevni red. Naime, poznato je da smo na jednom sjednici izmijenili i dopunili ovaj zakon u smislu uređivanju ove oblasti, a odnosi se na iuzvanredno činovanje policijskih službenika. Dugo godina to nije funkcioniralo, međutim u procesu izmjene zakonskih akata došlo se do spoznaja da je jedna od ovih odredbi dvosmislena, a odnosi se na radno iskustvo policijskog službenika. Ta dvosmislenost u točki 5 koju trebamo brisati iz ovog zakona odnosi se na radno iskustvo u struci, odnosno u policijskoj službi. Brisanjem te točke dali smo prioritet random iskustvu policijskih službenika u policiji jer mislimo da je taj pojam puno bitniji za samo funkcioniranje uprave policije. Ta izmjena i dopuna koja se dogodila i ova danas je temporalnog karaktera, sve to vrijedi 9 mjeseci od dana donošenja zakonskog akta. Donosi se negdje u 4. Mjesecu i krajem prvog mjeseca važenje zakona će prestati", kazao je Tomislav Martinović (HDZ BiH), predsjednik Skupštine prije početka sjednice.

Martinović je istaknuo također kad je u pitanju financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja, radi se o potrebi da se nakon usvajanja tromjesečnog financijskog izvješća ostvario izvjestan višak prihoda. Taj višak prihoda usmjeren je ka domovima zdravlja i jedan dio koji se odnosi na izmjene i dopune financijskog plana vezan je za zaključak skupštine ove županije kad je u pitanju dijagnostika onkoloških pacijenata. 

"Kad je u pitanju strategija razvoja mladih, ukazala se potreba da se takav dokument donese. Jednim dijelom smo zadovoljni, drugim nismo, jer smatramo da se strategija puno više mora baviti praktičkim problemima mladih. Set mjera koje treba donijeti vlast HNŽ-a mora bit puno intenzivniji u smislu da učinimo svaki mogući napor da pokušamo zaustaviti iseljavanje mladih ljudi s ovih prostora. Ideja je da se priča o besplatnim udžbenicima za osnovnu školu razvije i prema srednjoškolcima, pitanje besplatnog prijevoza za učenike, da se bavimo više pitanjima studentske populacije u smislu određenih participacija za studiranje na javnim sveučilištima. Naša želja je da već od naredne proračunske godine imamo rezervirana sredstva za participirane upisnine koje bi kroz 4 godine dosegle razinu ono što bi trebao biti naš cilj da studenti HNŽ-a na javnim sveučilištima imaju besplatan studij. I u srednjoškolskom obrazovanju imamo problema sa zaposlenošću, nismo otvorili pitnje strukovnih škola i prekvalifikacija, imamo nelogičnosti na tržištu rada, s jedne strane imamo puno nezaposlenih, a druge manjak radne snage. Raspravljat ćemo i o oslobađanju poreza na kupnju prve nekretnine", istaknuo je u nastavnku Tomislav Martinović.

Pomoć zdravstvenim institucijama.

"Ovaj rebalans tretira primarnu zdrastvenu zaštitu od 3 milijuna KM i on će biti raspoređen kako su zdravstvene ustanove ugovorom riješile sa zavodom. Svakako nam dolazi period gdje ćemo dodatno morati reagirati. Mislim da će sredinom godine doći rješenje, kako u Zavodu, tako i u našem proračunu potrebe da se reagira na taj način prema zdravstvenim ustanovama i smatram da ćemo dugo taj princip rješavati dok se ne pogledamo u oči i ne nađemo dugoročno rješenje u zdravstvu, a to je od samog ulaza u bolnice do vrha piramide odlučivanja, a onda i do nas u zastupničkim klupama gdje donosimo i teške ali potrebne odluke za zdravstvene ustanove", kazao je Džafer Alić (SDA), zamjenik predsjednika Skupštine HNŽ.

Planira li se nova pomoć Zračnoj luci u Mostaru?

"Zračna luka je strateški prostor za Mostar i Hercegovinu tako da mislim da nije izostala pomoć županije. Ove godine će zahtjev prvo ići na vladu, smatram da ako bude adekvatno obrazložen program rada, da se županije mora uključiti i da je ulaganje u Zračnu luku u Mostaru i dalje strateško pitanje", kazao je Alić.

Građani od danas mogu gledati videoprijenos sjednica.

‘’Tehnološki smo završili proces digitalizacije skupštine, videoprijenos sjednica bit će normalna stvar na svim narednim sjednicama, a nadamo se da će to olakšati i vama novinarima, a isto tako i svim zainteresiranima, javnosti i stanovnicima da dobiju jedan uvid kako funkcionira zakonodavno tijelo. Od danas napuštamo papirnati dio u radu skupštine i potpuno prelazimo na digitalni sustav kad je u pitanju dostavljanje dokumenata, donošenje odluka i dovodimo se u poziciju da smo kao županija predvodnica kad su u pitanju te stvari. U narednom razdoblju nabavit ćemo i kvalitetan softver za uredsko poslovanje tako da će sve ono što ulazi u ovu zgradu biti digitalizirano. Era papira ostaje iza nas", zaključio je SDA-ov Džafer Alić uoči početka sjednice.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.