LIJEPA GESTA IZ MOSTARA Mladić donio cvijeće na grob pokojnice

Romeo Biokšić

Romeo Biokšić i njegov maloljetni sin koji je prekjučer gazio po grobu pokojnice s natpisom "Gazi Balije" danas su se ispričali oštećenoj obitelji. Aner Gosto na svom Facebook profilu podijelio je fotografije susreta, a i napisao je poruku prijateljima, sugrađanima i zemljacima koju prenosimo u cijelosti.



"Jučer sam zatražio vašu pomoć u pronalasku osobe koja se slikala na mezarju moje nene Hurije, u čučećem položaju s natpisom „GAZI BALIJE“. Vašu podršku i pomoć u pronalasku te osobe dobio sam i više od očekivanog. Ujedno, zamolio sam da se ljudi suzdrže od bilo kakvih neprimjerenih komentara i provokacija, poziva na linč i sl. te izuzimajući našu porodicu od takvih radnji, koje su vrlo moguće i izvjesne ovdje i danas, u našeme gradu i državi koji je, možda u cijeloj BiH, propatio najviše u proteklom ratu.
Počinilac ovog gnusnog, neljudskog i sramnog čina je S. B., sin Romea Biokšića, iz Mostara, Splitska 22 koji je odmah prijavljen nadležnom MUP-u radi počinjenja krivičnog djela iz čl. 163. KZ F BIH-izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.
Odmah nakon objave i saznanja o osobi počinioca, javio mi se direktno otac imenovanog počinioca, Romeo Biokšić, te uputio ujedno i javno izvinjenje, ne samo mojoj porodici, nego i cijelom bošnjačkom narodu, uz duboko žaljenje radi postupaka svoga sina. To izvinjenje, sa svojim sadržajem, načinom i brzinom svoje pojave u javnosti, putem svih društvenih medija, uzrokovao je dodatni šok i traumu u mojoj porodici jer se takvo nešto prvi puta dešava u Mostaru, poslije brojnih nemilih i strašnih događaja, počev od završetka ratnih sukoba do danas.
Danas su Romeo Biokšić i njegov sin (počinilac) sa buketom cvijeća i uz „ponizno izvinjenje“ oskrnavljenom mezarju (grobu) moje nene Hurije, pristupili lično kako bi se javno i još jedanput izvinuli prvenstveno umrloj neni Huriji, njenoj porodici i potomcima ali i cijelom bošnjačkom, muslimanskom narodu Raštana i Bošnjacima generalno.
Duboko šokirani i zatečeni gnusnim činom maloljetne osobe, suočeni sa teškim posljedicama po zdravlje naše najuže porodice te na molbu porodice Biokšić, da dođu, poklone se žrtvi ovog necivilizacijskog čina i još jedanput-upute javno izvinjenje i žaljenje radi učinjenog, kao ljudi, vjernici i sugrađani-u konačnici, danas smo zajedno došli na mjesto izvršenja ovog krivičnog djela.
Imajući u vidu opšte stanje našega društva i ukupna dešavanja u svijetu, ne tako dalekom od nas kao i događajima koji su iza nas, u najboljim interesima naše djece i našega grada, a naročito po preporuci Islamske zajednice grada Mostara, ovim putem obavještavam javnost da moja oštećena porodica prihvata izvinjenje kao ljudski, normalan i moralan čin i kao jedino što porodica Biokšić danas i može učiniti sa svoje strane.
Prijava je podnesena, izvinjenje sa lica mjesta je upućeno i najiskrenije molimo Svevišnjega Boga da se ovo zlo završi na tome".

Romeo Biokšić

Javnu poruku opet je uputio i otac Romeo koji se obratio Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u Bosni i Hercegovini.



"Poštovana braćo, prijatelji, sugrađani grada Mostara i svi širom Bosne i Hercegovine Bošnjaci, Hrvati,Srbi i svi ostali danas zajedno sa svojim malodobnim sinom koji je bio učesnik neljudskog, necivilizacijskog, sramotnog, poražavajućeg i osuđujučeg čina preme obitelji Hurije Dumpor i svim Bošnjacima BiH,  zajedno sa članovima obitelji rahmetli unaprijed navedene posjetili smo mezar gdje smo na civilizirani ljudski izvršili i moralni čin pomolili se nakloni položili cvijeće i još jednom uputili izvinjenje, sažaljenje, suosjećanje prema navedenoj obitelji i svim Bošnjacima u BiH. Mir, suživot tolerancija poštivanje prema svim narodima i kulturama u BiH je naša zajednička poruka sa ovoga mjesta. Hvala svima na ljudskom razumijevanju, oprostu i podršci", naveo je Biokšić u objavi na svom Facebook profilu.