Liječnici u Federaciji najavili štrajk

liječnici, bolnica, liječnici hnž-a, odgoda štrajka, štrajk, liječnici, stomatolozi

Liječnici i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH /FBiH/, njih 4.500, u ponedjeljak, 23. rujna, održat će polusatnog štrajk upozorenja, jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata, odlučio je Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Rješenje problema reprezentativnosti ovog saveza traženo je i na prosvjedima liječnika u svibnju, a do njega se pokušalo doći i kroz izmjene Zakona o radu.

Iz Saveza ističu da je apsurd da u nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim županijama nisu, pa im je onemogućeno sudjelovati u donošenju kolektivnih ugovora o radu i kroz to da se bore za prava svojih članova, prenosi "Dnevni avaz".

"Neujednačene odluke sudova dovele su to toga da su federalni sindikat, kao i sindikati u Tuzlanskoj županiji i Sarajevskoj županiji izgubili reprezentativnost. Slično se kasnije dogodilo u Posavskoj županiji nerazumnom odlukom Vlade", navode iz ovog saveza.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid rekao je kako je rješenje u zakonu o reprezentativnosti, koji je trebalo biti donesen prije dvije godine.

Prema njegovim riječima, njime bi se jasno definirao položaj svih sindikata u FBiH, pa i sindikata koji zastupa doktore, čime bi se omogućilo doktorima da, kao i u svim drugim zemljama Europe, na zakonit i odgovarajući način riješe svoj status.

"U suprotnom, prijeti nam potpuni nestanak, i doktora i zdravstvenog sustava", upozorio je Zaid.