Lekcija iz socijaldemokracije: Tamo gdje prestaje država počinje čovjek

...na primjeru Bosne i Hercegovine.

piše: Aleksandra Kuljanin l novinar.me

„Tamo gdje prestaje država počinje čovjek" Nietzche"

Dakle, nakon što prostudiramo primjer ove naše balkanske državice, možemo zaključiti sljedeće:

Socijaldemokracija je naziv za struju čiji se sljedbenici zalažu za zakonodavstvo kojemu je cilj putem porezne i socijalne politike što je moguće više povećati i nikako smanjiti nejednakost među građanima.

Također, socijaldemokrati stvaraju državu blagostanja tako što diskriminiraju i eksploatiraju njene građane, posebno se zalažući za kontrolu medija i javnih servisa.

Da bi aparat vlasti u socijaldemokratiji pravilno funkcionirao potrebna su četiri elementa: partija, njen vođa, kontroliran javni servis i prijeratna, da ne kažemo komunistička, estradna ličnost.

Partija, shodno struji, treba biti prikladno crveno obojena, na čelu sa vođom koji ispoljava osobine diktatora, te poznaje vještine lopovluka i profiterstva.

Što se tiče javnog servisa, ključno je da se putem informativnog programa prenose politički oblikovane informacije sa ciljem veličanja socijaldemokrata na vlasti i nipodoštavanjem svih koji se njima protive.

Poželjno je da urednici javnih servisa znaju dobro klimati glavama i izgovarati riječ 'apsolutno', čak i u slučajevima kada baš i nisu načisto o čemu se tu radi.

Uloga estradne ličnosti u socijaldemokratskom uređenju od izuzetne je važnosti, jer narod voli kruha i igara, pa je potrebno da ličnost bude odana ciljevima partije i koliko-toliko popularna među pučanstvom.

Ne mora živjeti u državi, ali je mora često posjećivati ili naglašavati svoj povratak u istu. U informativnom programu javnog servisa obavezno odvojiti po pet minuta za vođu, njegove protivnike i estradnu ličnost, naglašavajući koliko je vođa dobar a protivnici loši. Ne smije se dozvoliti da se narod buni, u socijaldemokratiji se narod ionako ništa ne pita.

U Bosni i Hercegovini socijaldemokracija je izglasana 2010. godine, zavladavši na federalnom i državnom nivou nakon što su stanovnici poželjeli imati državu za čovjeka.

Međutim, ovakvu socijaldemokraciju stanovnici BiH imali su prilike već vidjeti i prezrjeti kada je Savez nezavisnih socijaldemokrata 2006. godine pobijedio u Republici Srpskoj.

Mile Dodik, dotadašnja oporba, osvježenje i nada u bolje sutra, pokazao je svoje pravo lice konstantno se zalažući za povećanje etničke netrpeljivosti među narodima, i tu i tamo pozivajući narod na nikad održane referendume.

Nije tajna da njegovoj politici pomaže i kontrola nad javnim emiterom naziva Radio - televizija Republike Srpske, te da u javnosti voli da se pojavi sa kontroverznim prijeratnim režiserom Emirom Kusturicom, koji živi u Srbiji, a sve češće boravi u Banjaluci, gdje se bavi gostovanjem na svečanim večerama i otvaranjem dionica autoputeva.

Slijedeći poznati recept, Zlaja Lagumdžija je iz oporbe prije dvije godine pozivao na reforme, izbor nove vlasti i preokret u državi.

Nakon što je njegova Socijademokratska partija dobila izbore, javni emiter Federalna radio - televizija u svoju centralnu informativnu emisiju uvodi neslužbenu 'rubriku' u kojoj obavezno iznosi negativne informacije o sadašnjem predsjedniku Republike Srpske, ranije spomenutom Dodiku, te hvaleći SDP i kritizirajući sve ostale.

Naslućivalo se tko stoji iza uređivačke politike FTV-a, ali razgovor Zlaje i Darjana Babića, novinara informativnog programa ovog javnog emitera, građanima je pokazao kako se montiraju prilozi dnevnika FTV-a.

Zaklimali smo i mi ponavljajući 'apsolutno', shvativši da smo nasjeli na potkusurivanje. A da bi se do kraja prikazala objektivnost FTV-a, kao generalni medijski pokrovitelj rođendanskog koncerta Gorana Bregovića u sarajevskoj Zetri, dali su mu prostora i u svom dnevniku, pa se čini da je i SDP našao svoju estradnu ličnost za prikazivanje.

Doduše, još nismo vidjeli Zlaju i Bregu zajedno, niti je Brega otvarao dionice autoputa, ali je Federalna RTV uspješno propratila Bregovićevo vađenje zdravstvene knjižice i 'rutinski' CT obavljen 'preko štele'. Neka, treba narodu hljeba i igara, ionako ništa drugo od vlasti ne smijemo očekivati.

Poštujući propise iz ove lekcije otišao je nedavno Zlaja i u Banja Luku, bila je to prva službena posjeta ministra inozemnih poslova Bosne i Hercegovine.

Dočekao ga Mile svesrdno se smješkajući. Dogovorili se, vele, da se i dalje dogovaraju, a sve u slovu i duhu Daytona i socijaldemokracije u državi za čovjeka. Da li je bilo podučavanja ili potkusurivanja, ostaje da zaključimo iz perioda koji je pred nama.