LEGALIZACIJA BESPRAVNE GRADNJE Prvo napravili, pa će sada vaditi dozvole

Gradska vijećnica Mostar
hercegovina.info

Zbog velikog broja bespravo izgrađenih objekata u Mostaru, a o čemu smo iscrpno i pisali, Gradsko vijeće Mostara na sutrašnjoj će sjednici razmatrati odluku koja će postati svojevrstan okvir za legalizaciju već sagrađenog. 

Na dnevnom redu, uz ostale točke je odluka o postupku i uvjetima za utvrđivanje statusa građevina iz mjerodavnosti jedinica lokalne samouprave izgrađenih bez pravomoćnoga odobrenja za gradnju. 

Tom odlukom regulira se postupak za utvrđivanje statusa građevina iz mjerodavnosti jedinica lokalne samouprave izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju, odnosno suprotno upravnom aktu (u daljnjem tekstu: bespravne građevine i bespravni radovi), kao i nedovršenih građevina bez pravomoćnog odobrenja za gradnju i postupanje tijela uprave u slučajevima započete izgradnje građevina na području Grada Mostara. 

Pod „utvrđivanjem statusa građevina  izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju“  u smislu ove odluke, smatra se provođenje postupka kojim se donosi rješenje o statusu građevina izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju.
    
Bespravnom građevinom u smislu ove odluke, smatra se građevina ili njen dio izgrađen bez odobrenja za gradnju, građevina u čijoj je izgradnji odstupljeno od odobrenja za gradnju i građevina dograđen ili nadograđena bez odobrenja za gradnju, a pod istu spadaju nedovršene i poludovršene građevine bez dozvola, a s namjerom nastavka izgradnje. 
 
Postupak utvrđivanja statusa građevina izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju (u daljnjem tekstu: legalizacija) u smislu ove odluke provodi Odjel  za urbanizam i građenje Grada Mostara, a postupak legalizacije bespravno izgrađenih građevina se može provesti ukoliko građevina ne ugrožava opći javni interes, uklapa se u prostorno-plansku dokumentaciju i ne utječe negativno na zadovoljavanje uvjeta zaštite okoliša, terena, stanovništva i materijalnih dobara.

Uz zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađene građevine prilažu se: kopija katastarskog plana, sa ucrtanim položajem građevine i upisanim gruntovnim (starim)  i katastarskim (novim) brojem k.č., dokaz o pravu gradnje u skladu sa čl. 34 Zakon o gradnji, situacijski prikaz bespravno izgrađene građevine na geodetskoj podlozi s prijedlogom rješenja za kolski pristup građevnoj parceli i prometom u mirovanju, izvod i prostorno-planske dokumentacije sa urbanističko-tehničkim uvjetima sukladno članku 55. stavak (1) točka b) Zakona o prostornom uređenju HNŽ, tri primjerka arhitektonske snimke izvedenog stanja izrađene od strane ovlaštenog projektanta, u razmjeri 1:50, izjave ovlaštenih stručnih osoba: arhitekta, inženjera građevinarstva, elektrotehnike i strojarstva da izgrađeni objekt ispunjava bitne zahtjeve sigurnosti u korištenju i zaštite od požara, prema propisima koji su važili u vrijeme kada je objekat izgrađen, fotografije sa datumom bespravno izgrađene građevine, drugi prilozi određeni posebnim zakonima, dokaz o plaćenim naknadama iz članka 11. odluke. 

Za građevine koje su izgrađene na lokalitetima za koje nisu doneseni regulacijski planovi, a donesena je odluka o pristupanju izradi regulacijskog plana, ili je donesena odluka o pristupanju izrade izmjena i dopuna regulacijskog plana, postupak legalizacije provest će se nakon usvajanja regulacijskog plana, navodi se, između ostalog, u odluci koja će se sutra naći pred mostarskim vijećnicima.