Ledo povukao više proizvoda zbog mogućnosti zaraze

Ledo , poskupljenje, cijene

... da postoji sumnja o mogućem mikrobiološkom odstupanju, odnosno mogućnosti kontaminacije bakterijom Listeria monocitogenes, rečeno je jučer Srni u Agenciji za sigurnost hrane BiH.

Ledo je 12. srpnja obavijestio Agenciju za sigurnost hrane da s tržišta dobrovoljno i samoinicijativno povlači proizvode: brokule Vegi 400 grama, carsko povrće Vegi 400 grama, kukuruz šećerac Jami 400 grama, mahuna žuta 4/1 UG i mahuna zelena 411 UG.

Iz Agencije za sigurnost hrane navode da većina zdravih ljudi nema nikakve simptome nakon infekcije bakterijom Listeria monocitogenes, a da se kod ove bolesti pod komplikacije mogu ubrajati uobičajeni klinički znakovi bolesti. U rizičnu populaciju spadaju trudnice, novorođenčad, starije osobe i odrasli s oslabljenim imunološkim sustavom.

Kako bi bio smanjen rizik od infekcije, potrošačima se preporučuje temeljno kuhanje zamrznutog povrća, objašnjavaju iz Agencije za sigurnost hrane. Ledo je na svojoj web-stranici, uz vijest o povlačenju navedenih proizvoda, naveo da se bakterija Listeria monocitogenes uništava termičkom obradom proizvoda na temperaturi od 70 stupnjeva u trajanju od tri minute te da je termički obrađen proizvod siguran za konzumaciju.

Inače, ovakve vijesti izazivaju veliko zanimanje javnosti, ali reakcija koju su pokrenuli u Ledu jasan je pokazatelj odgovornog ponašanja ove tvrtke prema javnosti i svojim kupcima.